Maryna Gabriel, comisar european, a anunțat, la Galați, triplarea finanțării cercetărilor pentru combaterea schimbărilor climatice
La Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a avut loc Conferința „Orizont Europa – Oportunități de finanțare pentru cercetătorii și întreprinderile românești”, organizată în cooperare cu Comisia Europeană și Parlamentul European pentru prezentarea oportunităților de obținere a finanțărilor din Programul „Orizont Europa” pentru cercetările al căror principal obiectiv este combaterea schimbărilor climatice.
La conferință au participat Maryna Gabriel, comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret și Massimiliano Esposito, șeful Departamentului de Cercetare-Inovare din cadrul Comisiei Europene, care au prezentat Programul „Orizont Europa” participanților la conferință, cercetători din Galați și de la alte universități din țară, reprezentanți ai institutelor de cercetări, oameni de afaceri.
Programul „Orizont Europa” abordează schimbările climatice, contribuie la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU și stimulează competitivitatea și creșterea economică a UE.
A fost triplat bugetul finanțărilor pentru cercetare alocat universităților și institutelor din țările din centrul și estul Europei
În cadrul conferinței de la Universitatea din Galați, comisarul european a anunțat că România este printre cele 13 țări europene care beneficiază de creșterea contribuțiilor pentru cercetare, recent bugetul alocat acestor țări fiind triplat.
„Prin această Conferință trimitem un mesaj puternic: că putem construi o Europă unită cu ajutorul acestui limbaj universal: cercetarea de top. Programul își propune să dezvolte soluții pentru un nivel de trai mai sănătos, să acomodeze transformări digitale absolut necesare în secolul 21 și să lupte împotriva schimbărilor climatice, pentru binele nostru colectiv. E important să creștem contribuția la cercetare a acelor <<widening countries>>. Bugetul destinat celor 13 țări s-a triplat”, a spus comisarul european pentru Inovare, Maryna Gabriel.
Rectorul universității gălățene, prof univ dr ing Lucian Georgescu, fost ministru al Cercetării, a declarat că deși procedurile sunt destul de dificile, crearea sistemului de lărgire a accesului la finanțări a universităților și institutelor de cercetări din cele 13 țări este o facilitate foarte importantă.
„Universitatea Dunărea de Jos se află în plin proces de identificare și propunere de proiecte cu diferite surse de finanțare. Bineînțeles că Programul Horizon Europe este ținta noastră, deși pătrunderea în sistem este destul de greoaie. La Universitate avem aproape 2 milioane de euro atrase prin proiectul cadru Orizont Europa, ceea ce reprezintă un început foarte bun pentru instituția noastră de învățământ superior.
Apreciem, cu această ocazie, faptul că s-a creat sistemul widenning, care facilitează accesul universităților din 13 țări aflate în centrul și estul Europei, printre care și România, la aceste programe cu exigențe profesionale și științifice foarte înalte”, a spus profesorul Lucian Georgescu.
În doua parte a conferinței, au prezentat Programul „Orizont Europa” și au răspuns la întrebările participanților Massimiliano Esposito, șeful Departamentului de Cercetare-Inovare din cadrul Comisiei Europene, Adrian Curaj, director al UEFISCDI România, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Florin Spătaru, ministrul Economiei.
Programul „Orizont Europa”
„Orizont Europa” este principalul program de finanțare al UE pentru cercetare și inovare și unul dintre cele mai mari programe de cercetare și inovare din lume, cu un buget de 95,5 miliarde de euro.
Programul facilitează colaborarea și consolidează impactul cercetării și inovării asupra dezvoltării, sprijinirii și implementării politicilor UE, ținând cont de provocările globale, crează locuri de muncă, atrage talente din UE la toate nivelurile, stimulează creșterea economică, promovează competitivitatea industrială și optimizează impactul investițiilor în cadrul unui spațiu european de cercetare consolidat.