Fermier Botoșani: „Slabe speranțe că o să primim ceva despăgubiri, sacul este gol”
Seceta a calamitat suprafețe importante de culturi agricole, mai ales la porumb, estimările pentru producția din 2022 fiind mai mici cu 30%, raportat la 2021. Cel mai prost stau județele din zona Moldovei, unde nu s-a recoltat nimic. După un an prost, acum, fermierii recunosc că au slabe speranțe să primească ceva despăgubiri, mai ales că la rectificarea de buget din august nici nu s-a pomenit de acest lucru.
„La noi cred că 90% din porumb este pierdut, doar în nordul județului a mai fost ceva producție, în sud nu este nimic”, a declarat pentru Puterea Iulian Merticariu un fermier din Botoșani, care spune că s-a săturat de cât porumb a tocat pentru siloz.
Norocul lui, dacă putem spune așa, a fost că a irigat în jur de 240 ha din cele 1.500 ha cultivate cu porumb, că altfel nu rămânea cu nimic. Cât despre subvenții, nu mai are practic nicio așteptare.
“Ministrul Petre Daea a fost acum vreo lună și jumătate aici, a văzut iarbă și nicidecum porumb, ne-a a zis să nu tragem speranță, deoarece nu sunt bani, sacul e gol”, a mai afirmat Iulian Merticariu.
Adevăru este că dacă despre despăgubiri se ferește să vorbească, ministul Petre Daea le promite în schimb fermierilor credite „fără comisioane și dobândă”, privite, însă, cu reticență de către fermieri.
Noul an agricol a început deja
La rândul lui, Emil Bâlteanu, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice ACCPT Iași, nu se declară nici el prea optimist.
“Deocamdată, se fac niște centralizări, sunt comisii de constatare a calamităților care operează în toată zona Moldovei și nu numai, probabil și prin Dobrogea care se confruntă cu seceta, dar speranțele noastre sunt foarte mici, deoarece la rectificarea de buget nu s-a discutat nimic despre despăgubiri, în condițiile în care anul agricol la noi a început, iar fermierii au semănat deja rapiță”, a declarat pentru Puterea Emil Bâlteanu.
În județul Iași, producția de porumb este calamitată total în unele zone, în timp ce în altele mai puțin afectate de secetă, se va ajunge probabil la 4 tone/ha, poate chiar 5 tone/ha cu indulgență la neirigat. “Sunt zone în care deja s-a trecut cu utilajul și nu se recoltează nimic sau s-a permis accesul turmelor de oi”, spune Bâlteanu.
Președintele ACCPT Iași se așteaptă ca în perioada următoare prețurile la porumb să urmeze o tendință descrescătoare, din cauza presiunii reprezentate de cerealele ucrainene.
„Eu cred că prețurile vor descrește, cu atât mai mult cu cât există această presiune uriașă pe care o pun cerealele din Ucraina care tranzitează România. Temerea noastră este că având la îndemână cantități foarte mari de cereale care vor intra în țară, traderii nu vor scăpa ocazia să pună presiune și pe producția românească, ceea ce este extrem de grav. Mă tem că prețurile vor scădea, de altfel, se și vede în trendul pieței”, a mai precizat Bâlteanu.
În 2021, România a avut o producție de porumb de 14,4 milioane tone, raportat la 10 milioane tone, în 2020. Pentru acest an, prognozele sunt mai mici cu circa 30%, potrivit reprezentanților Asociației Producătorilor de Porumb din România. Anul trecut, producția totală de cereale a fost de 27,1 milioane tone, comparativ cu 18,1 milioane tone, în 2020.
Citește și Depozitarea cerealelor, în pericol de la 1 octombrie. Mii de firme, notificate că li se taie gazele