Avertisment fost ministru: Vine o criză majoră a laptelui, procesatorii îl cumpără de la sute de kilometri distanță
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, fost ministru al Agriculturii, atrage atenția că sectorul de creștere a vacilor de lapte trebuie urgent încurajat și susținut, în contextul în care se prefigurează o criză majoră a laptelui. La Suceava, procesatorii au ajuns să aducă lapte de la sute de kilometri distanță, după prăbușirea efectivelor de animale.
Gheorghe Flutur a solicitat, în urma unei întâlniri cu crescătorii de animale din județul Suceava, în special cu cei din zona de munte, Ministerului Agriculturii să găsească de urgență soluții pentru sectorul de creștere a vacilor de lapte.
“Dacă nu se iau măsuri în perioada următoare șeptelul de vaci cu lapte dispare, oamenii duc vitele la abator din cauza lipsei furajelor, iar refacerea acestui șeptel nu se poate face în 4 – 5 ani. De asemenea, o problemă mare o au și procesatorii, care au ajuns să cumpere laptele de la sute de kilometri distanță de județul Suceava și socotesc că trebuie urgent intervenit în acest sector”, arată Flutur într-o postare pe Facebook.
De asemenea, Flutur spune că a mai cerut Ministerului Agriculturii ca în noul Plan Național Strategic să nu se diminueze subvențiile pe suprafață pentru zona montană.
“Mai mult, toate subvențiile trebuie mărite din bani europeni, iar în noul Plan Național Strategic, până în 2027, am cerut în mod expres să nu se reducă subvențiile în zonele montante așa cum a apărut în spațiul public deoarece populația din această zonă se confruntă cu lipsa forței de muncă și cu depopularea satelor de munte. În toată Europa sunt recunoscute dezavantajele zonelor de munte, numite handicapuri naturale, respectiv fertilitatea terenurilor slabă, accesibilitatea greoaie, sezonul de vară redus, precum și imposibilitatea de înființarea de culturi agricole altele decât fânul. Toate acestea trebuie compensate prin subvenții”, susține Flutur.
Suceava este al doilea județ din țară din punct de vedere al suprafețelor de pășune deținute după Hunedoara. Anul trecut, fermierii au cerut la APIA subvenții pentru efective de peste 76.000 de animale, în cădere liberă, însă, în ultimul deceniu.