Studiu: Cultivarea cerealelor în Europa s-a schimbat complet. Unde s-a mutat centrul de producție

Publicat: 26 sept. 2022, 08:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Studiu: Cultivarea cerealelor în Europa s-a schimbat complet. Unde s-a mutat centrul de producție

Dacă în ultimele decenii, țările din sudul și vestul Europei au fost principalii producători de cereale, lucrurile sunt pe cale să se schimbe radical. Acum, nord-estul și estul Europei vin puternic din urmă, iar centrele de producție majore se mută aici, în contextul schimbărilor climatice, potrivit unui studiu realizat de cercetători maghiari.

Europa de Nord-Est poate să fie câștigătoarea schimbărilor climatice actuale cu o creștere a randamentelor de cereale care depășește valorile înregistrate în alte regiuni ale continentului, potrivit Agroszektor.hu.

Cercetătorii maghiari au analizat date de la Banca Mondială și au identificat două transformări regionale profunde în producția europeană de cereale: una în nord și una în est. La intersecție, în partea de nord-est a Europei, sensibilitatea redusă la schimbările climatice a producției de cereale combinată cu rate remarcabile de creștere economică au ca rezultat cea mai mare majorare medie a randamentului de pe continent, se precizează în studiu. Pe de altă parte, economiile anterior relativ înapoiate din regiunea de est a Europei pot crește rapid.

Din cauza încălzirii, porumbul a început să fie cultivat și în țările din nord, cum este cazul Danemarcei, de exemplu. În același timp, suprafațele cultivate cu porumb și grâu s-au redus la jumătate în Italia și cu două treimi în Grecia. În Portugalia, producția ambelor tipuri de cereale a încetat aproape complet.

Studiul mai arată că temperaturile mai mari din perioada ianuarie-martie, începând cu anii 1990, au avut un efect pozitiv semnificativ asupra recoltei de grâu pe linia care pleacă din Balcanii de Nord și ajunge până în Europa de Nord, ceea ce compensează cel puțin parțial efectul negativ al încălzirii verii.

Adaptarea la schimbările climatice și mai ales adaptabilitatea mai bună la valurile de căldură a devenit acum o prioritate pentru agricultura europeană. Trebuie menționat și faptul că în Europa de Est, în ultimele decenii, zeci de milioane de hectare de sol fertil au suferit o eroziune catastrofală din cauza secetelor, a reducerii resurselor de apă dulce și a degradării solului ca urmare a agriculturii necorespunzătoare în agricultura industrializată.

Crește randamentul în Est

Studiul menționează faptul că recuperarea tehnologică a agriculturii din Europa de Est și Centrală mută centrul de greutate al producției europene de cereale de la vest la est, unde s-a dezvoltat dumpingul de cereale.

Potențialul ridicat de producție de cereale al Europei de Est se datorează și faptului că aici se află soluri fertile, care pot atenua extremele asociate climei continentale tipice Europei Centrale si de Est. Cele mai mari creșteri ale producției de porumb au fost înregistrate în Lituania (385%) și Belarus (213%), în timp ce randamentele de grâu au crescut cel mai mult în Letonia (92%), Estonia (87%) și Lituania (86%) între 1993-1997 și 2013-2017.

Nu în ultimul rând, Polonia și Rusia – în mod tradițional importatoare de porumb – au devenit mari exportatori. În ultimele trei decenii, Ucraina și Rusia s-au numărat printre primii zece producători de porumb din lume. Între anii 2013 și 2017, producția anuală de porumb a Ucrainei, de 27 de milioane de tone, a fost aproape dublă față de cea a Franței, care a fost principalul producător de porumb din Europa.