Luis De Guindos (BCE): Băncile trebuie să-şi majoreze provizioanele pentru a face faţă încetinirii economiei

Publicat: 26 sept. 2022, 16:44, de Ziarul Puterea, în ECONOMIE , ? cititori
Luis De Guindos (BCE): Băncile trebuie să-şi majoreze provizioanele pentru a face faţă încetinirii economiei
BCE

Băncile din zona euro vor trebui să-şi majoreze provizioanele pentru a face faţă consecinţelor încetinirii economiei, din cauza efectelor negative ale invadării Ucrainei de către Rusia, a afirmat luni Luis de Guindos, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.

„Încetinirea economiei va duce la o potenţială creştere a insolvenţelor…deja încercăm să convingem băncile să-şi prezinte planurile deoarece fără îndoială va exista un impact”, a declarat De Guindos.

Acesta a adăugat: „Să nu fim orbi la efectele pe termen scurt, băncile vor trebui să-şi majoreze provizioanele”, chiar dacă pe termen scurt vor profita de majorarea dobânzilor.

Băncile şi-au construit un nivel ridicat de capital în ultimii ani şi ar urma să beneficieze de majorările dobânzilor, dar o recesiune aproape sigură şi costurile ridicate ale energiei ar urma să afecteze părţi din acest sector, avertizează analiştii.

Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, a declarat luna aceasta: „Cerem băncilor să analizeze expunerea lor la sectoare care sunt în mod special dependente de energie şi fragile la şocurile din domeniul energiei. Deci, cerem băncilor să-şi revizuiască proiecţiile privind capitalul, conform unui scenariu sever, nefavorabil, şi vom analiza împreună problema capitalului”.

La ultimele două reuniuni, Banca Centrală Europeană a majorat combinat dobânda cu 125 puncte de bază şi anul acesta sunt estimate noi creşteri, în ceea ce ar fi cel mai agresiv ciclu de înăsprire a politici monetare din istoria instituţiei.

Riscul unei recesiuni în zona euro a atins cel mai ridicat nivel de după luna iulie 2020, pe fondul înmulţirii îngrijorărilor că o criză energetică la iarnă va conduce la o diminuare a activităţii economice.

Economiştii estimează că există o probabilitate de 80% pentru două trimestre consecutive de contracţie economică, în creştere faţă de 60% în sondajul precedent. Germania, cea mai mare economie a Europei şi cea mai expusă ţară la reducerea livrărilor de gaze, ar putea să se contracte încă din trimestrul al treilea.

Gospodăriile şi companiile din Europa se pregătesc pentru posibilitatea raţionalizării energiei după ce Rusia a redus livrările de gaze spre regiune şi în paralel se luptă cu o inflaţie record şi alte blocaje de aprovizionare. Sondajele privind activitatea în sectorul de business arată că aceasta a început să se contracte încă din luna iulie şi există puţine semnale de îmbunătăţire pe termen scurt.