Fermier: În 2-3 ani nu va mai exista carne de vită românească, fără sprijin. Prețurile sunt mai mici decât acum 5 ani
Creșterea vacii de carne în România se pretează foarte bine pășunilor din România și ar putea să fie o bună oportunitate de afaceri pentru fermieri. Din păcate, însă, evoluția șeptulului este pe un trend descendent de ani buni, pe fondul costurilor tot mai mari, în timp ce valorificarea producției se face pentru bani din ce în ce mai puțini. În ritmul acesta, riscăm ca în 2-3 ani să nu mai existe carne autohtonă pe piață și să fim dependenți total de importuri, avertizează Dumitru Grigorean, președintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR).
Românii nu sunt mari consumatori de carne de vită, abia dacă atingem o medie de 5 kilograme pe cap de locuitor pe an, față de 15 kg în UE, dar chiar și așa mică cum este cererea pe piață, ea este acoperită din import, în timp ce vițeii de la noi pleacă în viu la export.
”Peste 90% dintre noi vindem viței la 300-400 de kilograme, iar prețul este în scădere. Cei care au îngrășătorii cumpără mai puține bovine, dar a scăzut și consumul de carne de calitate superioară în toată Europa, după câte se pare, așa că prețul este în scădere, evident. Consumul în România se bazează pe importuri în proporție de 70% la vacă și 90% la porc, iar ce este autohton se prăbușește”, a avertizat Dumitru Grigorean la evenimentul organizat de ACBCR la Pojorâta, Suceava.
Fermierii se plâng că de la an la an le este tot mai greu, în condițiile în care costurile aproape că s-au triplat, iar prețul de valorificare a cărnii este mai mic chiar și de cât acum 4-5 ani.
În acest an, situația este cu atât mai grea, cu cât din cauza secetei, fermierii nu dispun de furajele necesare pentru hrana animalelor, ceea ce i-a făcut pe mulți să renunțe la animale.
„Repet și o să spun de fiecare dată până vom reuși să ne revenim, sectorul este într-o mare dificultate, a fost perioada cu pandemia, a apărut războiul, apoi seceta. Dacă în urmă cu 4-5 ani vițeii la înțărcare aveau un preț de până la 15 lei pe kilogram, acum, în condițiile în care prețul la furaje și toate cheltuielile au crescut mai mult decât dublu, sunt anumite cheltuieli care au și crescut de trei ori, valorificăm undeva la 12-12,5 lei/kg în viu, va trebui să găsim împreună soluții”, a mai spus Grigorean.
Din păcate, carnea românească ajunge prea puțin în magazine, ca să nu mai vorbim de restaurante, unde necesarul este acoperit aproape în totaltate de carnea adusă din Canada, Argentina sau Irlanda și doar pe ici pe colo mai vezi că scrie Angus crescut în România.
„Nu știm sigur dacă ce scrie în meniu sau pe etichetă este chiar adevărat, este o mare problemă și va fi nevoie de intervenția statului. Adică produs cu carne, nu din carne. Mezelurile sunt din ce în ce mai multe fără carne, brânzeturile sunt din ce în ce mai mult fără lapte, aici va trebui să intervină statul, mai ales că sunt măsuri administrative sau legislative care nici măcar nu l-ar costa foarte mult”, declară fermierul sucevean.
ACBCR a adresat recent o scrisoare deschisă Ministerului Gariculturii și Guvernului în care cere măsuri de susținere a sectorului, amenințat de faliment, cum ar fi un sprijin pentru susținearea crescătorilor, puternic afectat de situația actuală, în primul rând de secetă sau reluarea ajutorului de minimis pentru achiziția de vițele, junici și tauri pentru reproducție.
”În ritmul acesta, în 2-3 ani nu va mai exista carne de vită autohtonă pe piață. Producția va scădea la jumătate, în condițiile în care s-a redus deja flagrant. Avem nevoie de sprijin urgent de la statul român, dacă vrea să audă cine trebuie să audă, vindem animalele pentru că nu avem furaje, nu poate exista nici un minim profit în condițiile pieței”, susține Dumitru Grigorean.