Scleroza în plăci: Un aditiv alimentar ar putea limita inflamația!?
Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Colombia Britanică, regimurile bogate în guma de guar, un aditiv alimentar, ar temporiza apariția simptomelor sclerozei în plăci și ar limita inflamația.
Creșterea numărului de boli autoimune și inflamatorii în țările industrializate în ultimele decenii arată că dieta are un rol important în privința incidenței acestor afecțiuni, susține dr. Lisa Osborne, profesor asistent la Universitatea Colombia Britanică din Canada. Rezultatele studiulu indică că anumite fibre alimentare, folosite și ca aditiv alimentar, ar putea atenua inflamația în cazul sclerozei în plăci. Deocamdată, cel puțin la șoareci.
Scleroza în plăci (SEP) este o boală autoimună a sistemului nervos central. În cazul persoanelor afectate de această boală, simptomele sunt ample și variate: tulburări motorii, de echilibru, probleme de concentrare, de vedere…) și se manifestă frecvent sub formă de pusee, cu perioade de remisie.
Regimul alimentar care constă într-un aport crescut de fibre alimentare este profitabil pentru pesoanele afectate de scleroza în plăci, spune dr. Osborne. Ea cercetează dacă un regim bogat în fibre solubile ar putea contribui la reducerea inflamației și la atenuarea autoimunității bolnavilor.
Pentru acest studiu, care a fost publicat recent în revista Cell reports, cercetătorii canadieni au expus șoarecii la diferite regimuri alimentare: un regim martor cu 5% fibre celulozice, un regim lipsit complet de fibre alimentre și regim îmbogățit cu 30% fibre (pectine, amidon rezistent sau gumă de guar). Concluziile arată că guma de guar este singura capabilă să reducă inflamația și să limiteze numărul puseelor SEP.
Folosită frecvent ca agent de îngroșare în preparatele alimentare (este ceea ce se ascunde în spatele aditivului E 412), guma de guar este obținută din boabele unei plante leguminoase (Cyamopsis tetragonolobus – fasolea de guar).