Ministrul Rafila: Antibioticele trebuie utilizate doar în situațiile când sunt esențiale
Pentru a limita rezistența bacteriilor este necesară o politică rațională de prescriere a antibioticelor, a subliniat ministrul Sănătății la conferința de presă online organizată de Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” în cadrul proiectului „Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România”, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2014 – 2021.
”Este clar că acest subiect al infecţiilor asociate asistenţei medicale şi al rezistenţei bacteriilor la antibiotice este unul extrem de important în zona sănătăţii publice. (…) O politică raţională de prescrierea a antibioticelor atât din punct de vedere al tipului de antibiotic cât şi al duratei tratamentului, regulilor după care se face tratamentul antibiotic, este esenţială pentru a limita cât mai mult emergenţa rezistenţei bacteriene la acest tip de substanţe”, a precizat ministrul Sănătății.
În intervenția sa, ministrul Rafila a subliniat că este foarte important să se cunoască realitatea privind infecțiile asociate asistenței medicale și să se acționeze ”acolo unde tipul acestor infecții sau germeni care produc infecții sunt foarte periculoși și pot să pună în pericol sănătatea și viața pacienților”.
Alexandru Rafila a mai precizat că şi prin PNRR spitalele au posibilitatea de a-şi dezvolta structurile de control privind infecţiile şi capabilităţile de diagnostic microbiologic.