Prețurile cerealelor, în creștere, pe fondul recoltei mai mici din SUA, dar și a conflictului din Ucraina

Publicat: 03 oct. 2022, 11:30, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Prețurile cerealelor, în creștere, pe fondul recoltei mai mici din SUA, dar și a conflictului din Ucraina

Producția de grâu a SUA din 2022 este semnificativ mai mică în acest an – doar 44,9 milioane de tone, față de 48,2 milioane tone, cât se prognozase anterior, potrivit ultimului raport USDA. Piața a reacționat imediat, prețurile cerealelor crescând brusc vineri seara târziu, urmare a raportului, dar și a escaladării conflictului de la Marea Neagră. 

Curentul s-a manifestat și în Europa, unde prețurile la grâu au crescut cu aproape 5 euro, până la 357 de euro pe tonă, în timp ce la porumb pe MATIF prețurile s-au majorat cu 3 euro, până la 341 de euro pe tonă, potrivit agrarheute.com.

Din cauza secetei, mai ales în partea de Vest a SUA, recoltele au înregistrat pierderi mari. În acest context, prețurile grâului la Bursa de la Chicago s-au majorat cu peste 3%, adică cu 25 de cenți, până la 921 de cenți pentru un bushel, ceea ce înseamnă cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii iulie.

La 1 septembrie, stocurile de grâu ale SUA se ridicau la 48,3 milioane de tone, conform raportului trimestrial de inventar al USDA, ceea ce înseamnă o creștere foarte ușoară de 69.000 de tone. față de anul precedent.

Rezervele erau mai mari și la porumb – 34,9 milioane de tone, chiar dacă nu se ridicau la nivelul așteptărilor, dar și la soia – 7,45 milioane de tone.

Un trend ascendent a cunoscut și prețul porumbului, care a ajuns la cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii septembrie. Soia, în schimb, a pierdut 46 de cenți (4,3%), ajungând la cel mai scăzut nivel de la începutul lunii august.

Ce se întâmplă în UE

Comisia Europeană și-a redus, vineri, prognoza pentru recolta de porumb din acest an la 55,5 milioane de tone, față de 59,3 milioane de tone la sfârșitul lunii august, din cauza secetei. De asemenea, Comisia și-a majorat estimările privind importurile de porumb ale UE în actualul sezon 2022/23 la 21 de milioane de tone, comparativ cu 20 de milioane de tone, cât se prognozase anterior.

În plus, volumele estimate pentru utilizarea porumbului în hrana animalelor au fost reduse cu 4,2 milioane de tone la 60,5 milioane de tone.

În același timp, Comisia și-a majorat prognoza privind recolta de grâu la 127 milioane de tone, față de 126 milioane tone, avansate luna anterioară. Producția de orz a crescut și ea de la 50,4 milioane, la 51,5 milioane de tone.

Trebuie menționat și faptul că recolta mică de porumb a mutat o parte din cererea de furaje de la porumb la grâu, iar în jur de 40 de milioane de tone vor fi direcționate către zootehnie, în creștere cu 2,7 milioane de tone față de prognoza anterioară. Cât privește exporturile de grâu, acestea se mențin la 36 de milioane de tone. 

Estimările s-au majorat și la rapiță cu 0,5 milioane de tone, până la 19,3 milioane de tone, dar și la floarea-soarelui cu un plus de 0,4 milioane de tone, până la 10,3 milioane.