Prof. univ. dr. Simona Rednic: Încă sunt spitale fără medici reumatologi
România are medici reumatologi ”buni”, dar prea puțini, majoritatea profesând în marile orașe, subliniază președinta Societății Române de Reumatologie (SRR), prof. univ. dr Simona Rednic.
”Suntem foarte buni, cei care suntem buni, suntem la fel de buni ca ei (cei din străinătate), adică mijloacele diagnostice nu ne lipsesc. Reumatologia este o specialitate în care, în foarte mare măsură, contează gândirea clinică. Adică, poţi să ai toţi anticorpii din lume, poţi să ai toate RMN-urile din lume sau toate ecografele din lume, gândirea clinică contează. Deci ce are pacientul ăsta? Unde-l doare, de ce îl doare aşa, cum îl doare, la ce se accentuează durerea, ce alte semne are? Şi plecând de la aceste elemente clinice, sigur că de foarte mare ajutor sunt şi investigaţiile”, explică prof. univ.dr Rednic.
Președinta SRR accentuează faptul că numărul medicilor reumatologi este mic și, în plus, aceștia sunt și ”rău distribuiți”.
(…) Suntem foarte rău distribuiţi, adică marea majoritate a reumatologilor sunt în Bucureşti, sunt în Iaşi, sunt în Cluj, în rest există judeţe complet lipsite de reumatologi. Este vorba despre necunoştinţă, managerii de spital nu ştiu diferenţa între Reumatologie şi Reabilitare şi nu înţeleg rostul reumatologului. Este o lipsă generală de cunoştinţe. Există spitale judeţene fără reumatolog. Încă sunt spitale fără medici reumatologi. (…) În mintea multor autorităţi locale sau directori de spitale, confuzia şi neclaritatea cu ce face Reumatologia este destul de mare”, a explicat prof. univ.dr. Simona Rednic.
În prezent, reumatologia a înregistrat un ”progres uriaș”, mai ales în privința terapiilor.
„Apar o mulţime de terapii noi. Este un progres uriaş. Este una din specialităţile cele mai mobile şi cele mai în dezvoltare. Avem o mulţime de medicamente noi, inclusiv în boli în care nu speram să avem, inclusiv în sclerodermia sistemică sau lupusul, boli complicate în care până acum aveam medicaţie, dar nu atât de specială. Există medicamente noi aprobate (…)”, a subliniat prof. dr. Rednic, la Congresul Național al SRR.
Cu această ocazie, prof. dr. Rednic a transmis că Societatea Europeană de Reumatologie (EULAR) intenţionează să omogenizeze serviciile de reumatologie din toată Europa, adică toţi pacienţii să fie trataţi la fel.