Ce este Generația Z. Sondajul care arată cum muncește
Yahoo Finance spune că 30 la sută din forța de muncă a lumii va fi reprezentată de Generația Z, până în 2030. Dar ce este această Generație Z? Și, mai ales, cum vede munca?
Generația Z, sau Gen Z pe scurt, reprezintă cohorta demografică ce se succede milenialilor (sau Generației Y) și precede Generația Alpha. Nașterea celor din această generație a început în anul 1997 și s-a terminat în anul 2012. Majoritatea membrilor Generației Z sunt copiii celor din generația X și, uneori, a milenialilor. Majoritatea membrilor Generației Z au folosit tehnologia digitală de la o vârstă fragedă și sunt familiarizați cu internetul și cu social media.
Iată că “Munca cu sens”- o conferință-maraton, dedicată profesioniștilor HR și Managerilor din organizațiile din România, a încercat să abordeze tendințele pe piața muncii ale Generației Z. La evenimentul organizat de Andra Pintican – expert resurse umane, cu peste 12 de ani de experiență, și fondatoarea “Școlii de HR” -a discutat cu cărțile pe față despre piața muncii de astăzi, despre piața joburilor din România, despre transformarea mentalității “munca mea,viața mea”, dar și despre conceptele care-i învață pe oameni să pună limită între granița vieții personale și cea profesională.
Ce este Generația Z: Preferințe și tendințe în muncă
În cadrul conferinței, a fost prezentat și studiul făcut de Școala de HR – un sondaj care a adus în actualitate preferințele și tendințele în muncă ale Generației Z – la care au participat 500 + respondenți.
Ce s-a aflat în urma sondajului? Că Generația Z e generația pentru care, în proporție de 65%, contează să fie fericită, în timp ce doar 4% dintre respondenți consideră prioritară situația financiară și cariera.
O generație care și-a ales studiile, urmându-și propriile instincte și pasiuni (66,3%) și care mărturisește că, pentru ei, job-ul înseamnă în primul rând, dincolo de alte valori și necesități, conexiune umană (60%).
Generația Z – cei care ar părăsi fără regrete, un loc de muncă dacă simt că lipsesc oportunitățile de dezvoltare (45%), dar care, atunci când este cazul știu să-și ceară drepturile și să-și aprecieze financiar munca. Dincolo de toate, o generație care, în proporție de 60%, nu plănuiește momentan să plece din România.
Cum muncește Generația Z. Sondaj realizat de Școala de HR
Ce contează pentru Generația Z în viață?
7% – relațiile din jur
20% – sănătatea
4% – cariera
4% – situația financiară
65% – să fiu fericit, conform valorilor
Cum și-a ales Generația Z studiile?
66,3% – conform pasiunilor mele
17, 9 – recomandarea părinților
14,7% – părea singura opțiune
11% -nu merg la facultate
De ce crede Generația Z că muncim?
20% – supraviețuire
30% – contribuție
50% -dezvoltare
De ce muncește Generația Z?
5% – cultură
20% – pentru impact
15% -recunoaștere valoare
60% – conexiune umană
De ce ar părăsi Generația Z un loc de muncă, fără regrete?
45% – lipsă oportunități dezvoltare
37% – micromanagement
18% – oferta salarială
Așteptările salariale ale Generației Z la primul job
55%- 2500
25% -2500-3500
19,3% -2000
Cum caută Generația Z job-uri?
4% – familie și prieteni
12, 1% – experți domeniu
7, 1% -mentori&profesori
25,3% -platforme recrutare
51,5% – comunități ON/OFFLINE
Planurile de viitor ale Generației Z
60% din Generația Z nu plănuiesc momentan să plece din țară
32 % din Generația Z plănuiesc să plece din țară – valori, studii, oportunități, sisteme