Studiu: În curând, chimioterapia va putea fi administrată subcutanat
Cercetătorii din cadrul CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) din Franța au reușit să realizeze o chimioterapie care ar putea fi administrată direct sub piele, o soluție considerată un progres pentru pacienți.
Cel mai frecvent, în cancer, tratamentul presupune chimioterapie administrată intravenos prin perfuzii. Abordarea s-ar putea modifica în curând și s-ar putea simplifica pentru pacient.
Un studiu publicat în Journal of the American Chemical Society arată că ar fi posibilă înlocuirea cu o injecție subcutanată.
Până acum, chimioterapia pe cale subcutanată era imposibil de practicat, deoarece majoritatea principiilor active administrate sunt iritante și pot provoca necroze ale pielii.
Cercetătorii de la CNRS au găsit mijloace pentru a depăși aceste obstacole, dezvoltând ”o nouă abordare pentru un principiu activ foare folosit în chimioterapie, paclitaxel (medicament anticanceros care inhibă creșterea celulelor maligne). Prin cuplarea acestuia cu un polimer cu o puternică afinitate la apă, ei au reușit să obțină un anticancerigen solubil, care poate foarte rapid să depășească țesutul subcutanat și să ajungă în circuitul sanguin, fără a provoca toxicitate la nivelul pielii.
Testele realizate pe șoareci au arătat că acest nou medicament ar putea permite obținerea unei eficacități superioare celei asigurate prin administrarea intravenoasă a principiului activ.
De asemenea, generalizarea acestei soluții ar putea să-i ofere pacientului posibilitatea autoadministrării chimioterapiilor la domiciliu.
Chimioterapia este asociată cu multe constrângeri logistice (spitalizare, personal calificat, infrastructură etc.), dar și cu costuri ridicate. Principalul obiectiv al noii abordări îl reprezintă facilitarea chimioterapiilor, precizează Julien Nicolas, directorul de cercetare al CNRS și autorul principal al studiului.
Evident, sunt programate noi teste pentru confirmarea rezultatelor la oameni. În aceste sens, un test clinic ar putea începe în 2024.