Valeriu Tabără: Eu nu mi-am putut închipui vreodată că România va fi deficitară la producția de lapte
Efectivele de bovine sunt în cădere liberă de ani buni, iar scumpirea furajelor pe fondul secetei a accentuat acest declin. Șeptelul s-a redus dramatic, ajungând undeva la nivelul anului 1916, când România se afla în plin război mondial, în timp ce importurile de lapte cresc cu fiecare an.
„Eu nu mi-am putut închipui vreodată că România va fi deficitară la producția de lapte, că nu va putea să acopere nici măcar obligațiile pentru laptele care se dă în școli, pentru 10 județe, adică 750.000 litri. Este inadmisibil așa ceva”, susține Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS).
El atrage atenția că, din păcate, ponderea zootehniei în agricultura românească este foarte mică în raport cu producția vegetală, România ajungând să depindă de importuri, mai ales la unele produse.
„Importurile lovesc cota de siguranță și măresc zona de risc a României, mai ales în contextul apariției crizelor, așa cum este acum. Noi nu trebuie să gândim sistemul de agricultură de azi pe mâine. Avem o creștere a deficitului agroalimentar și, din păcate, este vorba de produse cu valoare transformată, aici va trebui să lucrăm. Zootehnia este prima treaptă de transformare a materiilor prime, care ne aduce valoare adăugată, fără ea creez goluri în securitatea alimentară a României”, afirmă Tabără.
În 2021, România a avut un deficit agroalimentar de circa 4,7 miliarde euro, față de 2 miliarde euro, în 2020, în topul importurilor aflându-se carnea (976 milioane euro), fructele (764 milioane euro), laptele, produsele lactate, ouăle și mierea naturală care au atins 753 milioane euro, potrivit datelor INS.
Întoarcerea în timp
Pare incredibil, dar pe fondul declinului înregistrat de ani buni de efectivele de bovine, România a ajuns să aibă acum un număr de animale similar cu cel din 1916, când țara noastră trecea printr-un război mondial totuși.
Zoltan Haller, membru-fondator al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM), spune că fără o susținere a sectorului din partea Ministerului Agriculturii direcționată către ameliorarea raselor de bovine care să ducă la apariția unor ferme performante, nu vom putea depăși situația actuală.
“O vacă performantă ar putea să înlocuiască trei vaci din alte ferme, am putea avea 400.000 de vaci în loc de un milion de capete și am avea și de două ori și jumătate mai puține emisii de gaze. Nu se dorește susținerea de ferme moderne și nu înțelegem de ce, se pare că direcția este dată de alții, nu vedem implicarea Ministerului Agriculturii, a Camerei Deputaților, sunt indiferenți față de viitorul sectorului agroalimentar din România”, a declarat pentru Puterea.ro fermierul Zoltan Haller.
Efectivele de bovine s-au redus foarte mult în ultimele trei decenii, de la 5,38 milioane capete, în 1990, la 1,9 milioane capete, în 2019, declin care a continuat până la aproximativ 1,8 milioane capete, în 2021. Cele mai mari efective se află în județele Suceava, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Maramureș și Bihor.
Citește și Avertisment fost ministru: Vine o criză majoră a laptelui, procesatorii îl cumpără de la sute de kilometri distanță