Executivul a decis să înființeze o nouă bancă, de Investiții și Dezvoltare

Publicat: 05 oct. 2022, 13:31, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Executivul a decis să înființeze o nouă bancă, de Investiții și Dezvoltare
adrian_caciu

Guvernul a decis să își mai facă o bancă, pe lângă cele două deținute de stat, CEC Bank și Eximbank. Mai exact, Banca de Investiții și Dezvoltare, unitate care va avea scopul de a finanța entitățile economice care au nevoie.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că pe agenda de priorități a noii bănci vor figura „proiectele mari de infrastructură, proiectele strategice de care economia are mare nevoie.”

„Astăzi, prin hotărâre de guvern, vom aproba înfiinţarea şi funcţionarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare. Este o bancă cu capital de stat. Această bancă va fi destinată sprijinirii mediului de afaceri. Este o bancă ce va deveni un partener al tuturor firmelor româneşti şi instituţiilor publice şi private. Este, de asemenea, un obiectiv pe care l-am asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi programul de guvernare 2021-2024″, a spus Ciucă.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a menţionat că banca va viza proiectele mari şi pe cele care au ca destinaţie economia de producţie. Banca trebuia să fie una „de dezvoltare, în adevăratul sens al cuvântului”, a subliniat ministrul.

„Se face încă un pas important pentru diversificarea instrumentelor de finanţare ale economiei. Este un obiectiv pe care România şi l-a, cumva, programat, începând cu 2015, dar din păcate nu l-a realizat. Mai facem astăzi un pas important. Următorul pas va fi realizarea actului constitutiv şi numirea managementului acestei companii, acestei bănci. Important este să avem instrumente diversificate de finanţare, care să vină până la urmă pe o piaţă de capital şi financiară care trebuie să se îndrepte cu mai multă prioritate către economie, prin creşterea intermedierii financiare”, a spus Câciu.

El a menţionat că banca va fi condusă de un consiliu de supraveghere format din şapte persoane şi un consiliu director alcătuit din trei persoane. Ministrul a subliniat că această bancă va fi înfiinţată „pe criterii de performanţă”.

„Cei care vor face parte pentru primii doi ani din acest consiliu care va participa la operaţionalizarea băncii vor primi o sumă fixă şi o primă de succes. Practic, suma aceasta fixă nu va fi nivelul sistemului bancar, ci va fi una modică. Dar vor fi indicatori de performanţă, cu criterii, pe etape de îndeplinit, astfel încât cei care vor fi numiţi în acest consiliu să ştie că de fiecare dată vor fi monitorizaţi, astfel încât să avem banca operaţională în decurs de un an – un an şi jumătate”, a mai spus el.

Ministrul a afirmat că apariţia unui nou actor în sistemul financiar este „foarte importantă”, deoarece necesarul de finanţare la nivel economic este din ce în ce mai mare.