Exploatarea gazelor din Marea Neagră s-a împiedicat de legea patrimoniului
Deoarece întregul platou românesc al Mării Negre este declarat zonă de patrimoniu, exploatarea gazelor din Marea Neagră nu este deocamdată posibilă, în lipsa unui aviz de la Direcția de Cultură. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, susține că a identificat deja o soluție.
În lipsa unei hărți ce punctează patrimonial platoul Mării Negre, activitățile economice din zona largului sunt frânate de necesitatea unor avize culturale.
Conform ministrului Gheorghiu, în urmă cu 30 de ani România, pentru că nu avea acces la tehnici de scanare subacvatică, a declarat la pachet întreg litoralul „zonă de patrimoniu”. Din acest motiv, este necesar un aviz al Direcției de Cultură pentru orice activitate economică în zonă, inclusiv exploatarea gazelor, ce ar presupune și un gazoduct care ar face legătura între platformele de explorare și țărm.
„Acum există și un interes strategic al țării noastre de a exploata gazele din Marea Neagră, pentru a fi mai puțin dependenți de zona rusească din punct de vedere energetic. Când te izbești de un întreg covor care este declarat de patrimoniu, sigur că există o întreagă dificultate”, a spus Bogdan Gheorghiu, miercuri seara, într-o emisiune la postul TV Canal 33.
Ministrul susține că a fost deja o discuție cu arheologi subacvatici și scafandri profesioniști iar cele mai optimiste previziuni arată că întreaga descărcare arheologică, din Delta Dunării până la Varna, ar dura de la 5-6 ani. În varianta sceptică, s-ar lungi la 10 ani.
Au fost identificate și soluții punctuale pentru exploatarea gazelor.
„Vom acționa pe segmente, vom prioritiza această muncă de scanare și descărcare arheologică. În momentul în care avem un operator economic care, din punct de vedere strategic, urmează să opereze pe o anumită zonă, vom acționa pe acel segment din punct de vedere patrimonial pentru a clarifica zona respectivă, să fie doar anumite puncte clasate”, a mai spus Gheorghiu.