13:48 • Sănătate
Dr. Beatrice Mahler: 10 reguli pentru siguranța utilizării medicamentelor
Medicamentele și mai ales automedicația pot induce consecințe pe termen lung celor care le utilizează fără a cunoaște ce efecte produc, care sunt reacțiile adverse, care sunt interacțiunile cu alte medicamente, când se pot utiliza și care este doza potrivită pentru fiecare dintre noi, subliniază dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.
Pentru a evita aceste probleme și pentru siguranța pacienților nevoiți să folosească medicamente, dr. Mahler propune un set de 10 reguli:
- Pune întrebări medicului tău atunci când ești în cabinet despre medicamentele pe care ți le prescrie, întreabă cum este corect să le administrezi: doza maximă, beneficiile, reacțiile adeverse.
- Citește atent prospectul medicamentului și dacă ai întrebări legate de posibile interacțiuni cu alte medicamente pe care le utilizezi notează-le și, în cel mai scurt timp, adresează-le medicului tău.
- Dacă medicul tău nu este disponibil, te poate ajuta farmacistul.
- Nu uita: TU ești cea mai important persoană care trebuie să aibă grijă de tine.
- Nu uita: TU ești cel mai important membru al echipei.
- Păstrează cu grijă medicamentele la domiciliu, în ambalajul lor, în loc uscat, care să nu fie la îndemnâna copiilor sau a persoanelor cu anumite dizabilități.
- Nu uita: verifică prospectul întrucât sunt medicamente care se păstrează în frigider.
- Utilizează un organizator de medicamente pentru administrarea zilnică, de ajutor ar fi și o alarmă care să-ți amintesc să iei la timp tabletele.
- Nu utiliza medicamente care și-au schimbat culoarea sau provin dintr-un ambalaj la care data de expirare nu este lizibilă.
- Prezintă-te de urgență la medic dacă constați reacții adverse după ce iei un medicament.