Dacă nu faceți această rețetă de chec aperitiv, nici nu știți ce pierdeți!
Vorbesc serios! Dacă nu faceți această rețetă de chec aperitiv, nici nu știți ce pierdeți! Fără să-l copiez pe Domnul Dan Diaconescu Direct. Că așa zicea dânsul pe vremuri, când avea emisiune la OTV. E bun. E spornic. E…
Stați așa, checul aperitiv e cum am zis, nu Domnul Dan Diaconescu Direct! Se face ușor. Nu cere marea cu sarea. Face senzație printre membrii familiei, mai ales copiii mofturoși fiind determinați să-l încerce. Serios! Dacă nu faceți această rețetă de chec aperitiv, nici nu știți ce pierdeți!
De ce avem nevoie la acest chec aperitiv de senzație:
- – 6 ouă
- – 100 g. unt
- – 4 linguri rase cu făină
- – 300 g. șuncă presată (pui sau porc)
- – 300 g. cașcaval
- – sare, piper, că fără astea nu se poate/
Dacă mai aveți prin frigider niscaiva măsline, morcovi, alte legume, dar și ceva mezeluri, puteți să le puneți și pe ele, ca să scăpați, cum să zic, de dușman. Dar, propriu zis, rețeta de azi e fără legume și fără mezeluri.
Cum procedăm? Păi, uite cum zic mai jos, căci, dacă nu faceți această rețetă de chec aperitiv, nici nu știți ce pierdeți!
Mai întâi și mai de toate, cioc, cioc, că nu pot să zic zdrang, cu ouăle de ceva tare, de să le crape coaja de așa ciocnit. E momentul să despărțim apele. De fapt, doar albușul de gălbenuș. Alea șase albușuri, cu un praf de sare-n ochi, se bat de le ies talentele din cap și se fac spumă. Alea șase gălbenușuri se dau la alea o sută de grame de unt.
După ce se îmbrățișează, începe frecarea. Așa se numește operațiunea asta din bucătărie. Când astea două, gălbenușurile și untul, devin una, pac, și cu făina peste ele. Amestecăm, amestecăm… Că am auzit pe atâta lume că mestecă ingredientele. Dacă le mestecă, e jale.
Că trebuie să le scoată, Doamne sfinte, din gură și să… Rog distinșii cititori de iertăciune. Dar, trebuie să ne lămurim odată cu mestecă și amestecă astea. E diferență între ele, cel puțin ca între din cauza și datorită. După ce am amestecat făina cu crema de gălbenușuri, adăugăm albușurile spumă, că prea stau stinghere, în marginea balului.
Se obține un aluat moale în care încorporăm șunca și cașcavalul. Pe astea, înainte, le-am tăiat cubulețe, cubulețe. Sau, ce-a ieșit. Că nu vine nimeni cu șublerul să umble și să măsoare prin tavă. În ploicică, așa, punem sarea și piperul.
Amestecul obținut se toarnă într-o formă de chec. Aceasta, se știe, se unge cu unt și se presară cu făină. Asta e procedura veche, dar de când s-a inventat hârtia de copt, să trăiască ăla care a inventat-o, e preferabil să o punem pe asta în formă.
Că nu dăm greș cu ea. Forma de chec se așază să troneze în cuptor la 180 grade C, adică foc potrivit, pentru vreo 15, 20 de minuțele, depinde de cum ne ajută cuptorul. Când e gata, la atac, oștenii mei pe checul aperitiv. Fierbinte, cald, rece, cum vă place, checul aperitiv e minunat. Dacă nu faceți această rețetă de chec aperitiv, nici nu știți ce pierdeți!