Cum au mușamalizat Tanczos Barna și șeful ANI, Florin Moise incompatibilitatea pensionarului SPP din conducerea Ministerului Mediului
Ministrul UDMR al Mediului,Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, și șeful Agenției Naționale de Integritate (ANI), Florin Ionel Moise au făcut scut în jurul controversatului pensionar SPP, Corvin Nedelcu, abonat la numeroase sinecuri de stat, mușamalizând incompatibilitatea acestuia.
Corvin Nedelcu – ”membru în organele de administrare” a cinci sinecuri de stat
PUTEREA a semnalat președintelui ANI, Florin Ionel Moise, botezat de politicieni ”Ariel”, că secretarul general al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pensionarul SPP Corvin Nedelcu, fost aghiotant al lui Teodor Stolojan, mai cunoscut sub numele de ”Slinosu”, a mușamalizat incompatibilitatea acestui într-un mod grosolan.
Acesta a menționat în declarația de interese de pe site-ul MMAP că este ”membru în organele de administrare” la cele cinci sinecuri-ANM, Romatsa, CNAB, ESZ Prahova și Exim Bank. Conform OUG nr.109/2011 din 30 noiembrie 2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, poate fi numit administrator doar ”un reprezentant al autorității publice tutelare, cu experiență de cel puțin 5 ani în domeniul de activitate al regiei autonome și/sau în activitatea de administrare de societăți ori regii autonome”.
Dar, ”Slinosu” Nedelcu nu are experiență de cel puțin 5 ani în domeniul de activitate al ANM și ESZ Prahova SA și nici al CNAB și Romatsa. Mai grav este faptul că articolul 7 din OUG nr.109.2011 stipulează foarte clar că ”Membrii consiliului de administraţie nu pot face parte din mai mult de 3 consilii de administraţie ale întreprinderilor publice”.
Astfel, în buzunarele fostului aghiotant al lui Stolojan au în intrat anul trecut din cele șase sinecuri (secretar general al MMAP, ANM, Romatsa, CNAB, ESZ Prahova și Exim Bank suma de 539.463 de lei, la care s-a mai adăugat pensia militară de 45.084 de lei. În total, Corvin Nedelcu ”Slinosu” a încasat 584.547 de lei, asta însemnând 48.712 de lei pe lună, adică circa 10.000 de euro. Între timp, fostul aghiotant al lui Stolojan a fost zburat de la CNAB, dar, imediat Barna Tanczos l-a impus în bordul administrativ de la Romsilva.
Florin Moise ”Ariel”: Incompatibilitatea lui Corvin Nedelcu nu este de competența ANI
Ca urmare a acestei situații, PUTEREA a solicitat șefului ANI, Ionel Florin Moise ”Ariel” să clarifice această situație, dar răspunsul acesta este unul uluitor și lasă loc la o mulțime de întrebări, inclusiv De ce mai este nevoie de ANI?
”Deținerea de către domnul Corvin Nedelcu, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a calității de membru în organele de administrare în cadrul mai multor companii naționale/societăți cu capital de stat, vă comunicăm faptul că aspectele prezentate privind interdicția membrilor consiliului de administraţie din cadrul întreprinderilor publice de a face parte din mai mult de 3 consilii de administrație, nu sunt de competența Agenției Naționale de Integritate, acestea fiind atributul autorităților publice tutelare definite în cuprinsul OUG nr. 109/2011”, a fost răspunsul șefului ANI pentru PUTEREA.
Dacă ANI nu are o asemenea atribuție de verificarea unei asemenea incompatibilități, atunci de ce oare mai există ANI?
Barna Tanczos: ”Ministrul Mediului nu are atribuții în analizarea declarațiilor de avere și de interese ale angajaților”
În schimb, ministrul UDMR Tanczos Barna, a dat un răspuns la mișto care demonstrează încă odată că acesta sfidează legislația românească. ”Ministrul mediului, apelor și pădurilor nu are atribuții în analizarea declarațiilor de avere și de interese ale angajaților Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor”, a precizat ministrul Mediului.
Dar, Barna Tanczos uită sau încearcă să ne prostească pentru că tocmai el l-a impus pe Corvin Nedelcu în sinecurile bine remunerate de la EXIMB Bank, ANM; ESZ Prahova și Romsilva.
Drumul de la SPP la ”abonamentul” pe mulți, mulți bani publici
Despre Corvin Nedelcu se știe că este un fost ofițer de armată, trecut la SPP, unde s-a remarcat – cum spuneam – ca fiind aghiotantul lui Teodor Stolojan, pe vremea când acesta era premier. De fapt, la acea vreme, lui Stolojan îi plăcea să hoinărească prin munți, și nimeni din cei care-i asigurau paza nu prea voia să-l însoțească.
Dar, într-un final, a fost ales să meargă Corvin Nedelcu, pe care cei din SPP îl botezaseră „Slinosu’”. Ascensiunea acestuia se datorează recomandărilor de partid, adică de PNL, fost PDL, și susținerea pe linie masonică, fiind cunoscut faptul că pe vremea când era secretar general al Autorității Naționale pentru Sport și Tineret, era venerabil în Loja „Izvorul Înțelepciunii”.
După „lăsarea la vatră” din SPP, Nedelcu a devenit consilier juridic la Upetrom „1 Mai” Ploiești, societatea privatizată ulterior în favoarea unei firme a omului de afaceri Gabriel Comănescu, Aquafor Internațional. De altfel, Nedelcu a fost angajatul firmelor Upetrom și Aquafor Internațional până în 2008.
Trebuie subliniat că Nedelcu se laudă cu faptul că, în 2007, a fost cavalerul de onoare la cununia lui Vlad Stolojan, fiul fostului premier. Ulterior, ajungând la Ministerul Educației printr-o ordonanță de urgență promovată, în 2010, o firmă controlată de el a intrat în posesia hotelului și restaurantului de la complexul Olimpia, din Capitală.
Practic, prin acea ordonanță, promovată chiar de el, Nedelcu a dat dat un tun financiar de mari proporții la Complexul Sportiv Olimpia din Capitală. Numele său a fost intens mediatizat în scandalul terenurilor de la Baza sportivă Olimpia din Capitală, pe vremea guvernării Boc, adică prin anii 2009-2010, când ministru al Educație era Daniel Funeriu.O perioadă s-a aciuat pe lângă fostul șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu ocupându-se de „logistica mișcării politice” a acestuia.
După aceea, ”Slinosu” a fost propulsat din zona serviciilor în zona asigurărilor financiare, ocupând posturi importante în ASF, în același timp având acțiuni în mai multe firme private. Tot Corvin Nedelcu este prins într-un scandal uriaș cu firme de la Cluj, din zona de influență a lui Emil Boc, scandal în care a intervenit direct OLAF-ul că era vorba de bani europeni.