Clotilde Armand anunță tichete anticriză de 1.000 lei pentru cetățenii din Sectorul 1. Cum pot fi folosiți banii
Primarul Sectorul 1, Clotilde Armand, le promite cetățenilor tichete anticriză în valoare de 1.000 lei, potrivit unui proiect de hotărâre de consiliu local. De ajutor vor beneficia toţi bucureștenii din zonă, care au împlinit 18 ani și au domiciliul aici.
„Oferim 200 milioane lei locuitorilor Sectorului 1. Este vorba de un sprijin financiar sub forma de tichet anticriză în valoare de 1.000 lei pentru fiecare locuitor. Ajutorul este nominal. Va primi acest tichet anticriză fiecare locuitor care a împlinit 18 ani. De acest ajutor nu vor beneficia decât cetăţenii care au domiciliul în Sectorul 1” , a explicat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, potrivit Mediafax.
Banii pentru tichetele anticriză provin din economiile făcute din contractul cu operatorul de salubritate: 100 de milioane lei în 2021 şi 100 milioane lei în 2022, a precizat edilul.
„Avem fonduri financiare la dispoziţie. Ştiţi deja că PNL şi PSD ne-au blocat în Consiliul Local toate investiţiile propuse în peste zece şedinţe, mai ales cele care vizau eficientizarea energetică a imobilelor din Sectorul 1. Principalul proiect, ”Termoficare de la Soare”, care prevede instalarea de panouri fotovoltaice şi pompe de căldură pe blocurile din Sectorul 1, a fost suspendat în Consiliul Local din motive politicianiste, contrare interesului cetăţeanului”, a precizat primarul Sectorului 1.
Ce pot face cu tichetele anticriză cetățenii din Sectorul 1
Primarul lasă la alegerea cetățenilor destinaţia investiţiilor prioritare pe capitolul energie: izolarea imobilului, achiziţia unor panouri fotovoltaice sau a unei pompe de căldură. De asemenea, aceștia pot să-şi cumpere sau să-şi schimbe centrala de apartament sau de bloc, ferestrele sau uşa de intrare, să-şi înlocuiască caloriferele și, unde este posibil, să-şi achite facturile la gaze, la curent electric sau la Termoenergetica.
„În acest moment, o criză energetică are loc în toată Europa, în principal din cauza şantajului pe care-l face Rusia cu exportul de gaze. Toate guvernele europene, de la Bucureşti la Lisabona şi de la Atena la Oslo, încearcă să reducă cererea şi să consolideze aprovizionarea cu energie înainte de iarnă. Se lucrează în acest moment la optimizarea consumului de energie, la finanţarea unor surse de energie alternative sau plafonarea preţului gazelor. În Europa există ţări care au emis astfel de tichete anticriză de 500 euro pentru ca cetăţenii lor să facă faţa crizei energetice,” a mai spus Clotilde Armand.