Povestea sopranei Mariana Nicolesco, Regina del Belcanto, marea voce a României
În această seară a murit soprana Mariana Nicolesco, unul dintre cei mai mari artiști ai țării noastre, o voce inconfundabilă, apreciată în toată lumea. Invitată de Papa Ioan Paul II, Mariana Nicolesco a cântat minunatele colinde româneşti la Primul Concert de Crăciun în Vatican, transmis de Mondovisione şi urmărit de peste un miliard de oameni.
„S-a stins o viaţă de om, o voce inconfundabilă, un artist complet. Regina del Belcanto, marea soprană a României, Mariana Nicolesco, a decedat astăzi, la vârsta de 73 de ani. Sunt profund îndurerat de această veste cumplită şi sunt alături de familie şi de toţi cei dragi. Îi mulţumim Marianei Nicolesco pentru întreaga moştenire artistică, pentru tot ce a făcut pentru România în lume! Dumnezeu să o odihnească!”, a transmis ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.
Mariana Nicolesco s-a născut la Găujani Giurgiu
Mariana Nicolesco s-a născut la 28 noiembrie 1948, în comuna Găujani, judeţul Giurgiu. Mariana Nicolesco a murit pe 14 octombrie 2022. Personalitate aparte, soprana Mariana Niolsco a reuşit să abordeze un repertoriu de la baroc la contemporan, datorită genialităţii despre care menţionau şi articolele vremii, precizează Ministerul Culturii.
Mariana Nicoleso a avut cele mai multe premiere la Scala din Milano
Haricleea Darclee şi Mariana Nicolesco au avut cele mai multe premiere absolute pe scena Teatrului ‘La scala’ din Milano, potrivit unei cercetări efectuate de prof. dr. Stephan Poen.
„De fiecare dată când pronunţăm Festivalul şi Concursul Haricleea Darclee, gândul ne duce la soprana Mariana Nicolesco, singurul mare artist liric din România care s-a ocupat de pepiniera viitorilor artişti lirici, după ce şi-a încetat cariera internaţională. Revenind în România, a creat la Brăila, în 1995, Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclee, Cursurile de Măiestrie artistică. Datorită marii soprane, manifestările Darclee s-au aflat sub Înaltul Patronaj UNESCO”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Culturii.
Mariana Niolesco a fost numită artist UNESCO
Laureată a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice, Mariana Nicolesco a fost numită Artist UNESCO pentru Pace “în semn de recunoaştere a angajamentului său în favoarea moştenirii muzicale, a creaţiei artistice, a dialogului între culturi şi a contribuţiei sale la promovarea idealurilor Organizaţiei” şi Ambasador Onorific UNESCO.
Ea se consacră în continuare, între altele, activităților legate de evenimentele majore pe care le-a creat: Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc sau Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, manifestare la care au participat din 1995 încoace peste 2900 de tinere talente din 50 de ţări şi 5 continente, între o ediție şi alta a acesteia având loc Cursuri de Măiestrie Artistică oferite unui mare număr de artişti români şi din diverse alte ţări. Evenimentelor Darclée le-a fost acordat Înaltul Patronaj UNESCO.
Mariana Nicolesco a cântat pe cele mai mari scene ale lumii
A câştigat o bursă la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, unde a studiat cu Jolanda Magnoni, lucrând apoi cu Rodolfo Celletti şi cu Elisabeth Schwarzkopf. Au urmat Concursul Verdi la Busseto, Concursul internaţional de Canto Voci Rossiniane organizat de Radioteleviziunea italiană RAI la Milano, cel mai important concurs de canto din lume la acea dată, începând astfel o remarcabilă carieră internaţională, conform www.darclee-voice-contest.com.
Mariana Nicolesco a avut un vast repertoriu muzical, de la stilul baroc la cel contemporan, cu o admiraţie specială pentru stilul belcanto şi pentru compoziţiile lui Mozart şi Verdi. A susţinut numeroase recitaluri şi concerte pe cele mai importante scene ale lumii.
În 1982, a debutat la Teatrul Scala din Milano, în premiera mondială a operei „La Vera Storia” de Luciano Berio, fiind protagonistă apoi în numeroase noi puneri în scenă, recitaluri şi concerte. A strălucit în spectacole şi la Metropolitan Opera din New York, la Munchen, Viena, Paris, Hamburg, Roma, Chicago, Barcelona, Dresda, Tokyo, la Festivalul de la Salzburg şi la Rossini Opera Festival de la Pesaro, precum şi la Rio de Janeiro, Pretoria, Caracas, Toronto, San Francisco. Sonorităţile vocii sale au cucerit publicul marilor săli de concert, Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall Londra, Accademia Santa Cecilia de la Roma sau cele de la Amsterdam şi Viena, Marea Sală a Conservatorului din Moscova.
Mariana Nicolesco a cântat la Vatican pentru Papa Paul al II-lea
La invitaţia Papei Ioan Paul al II-lea, a cântat la Vatican, în Concertul de Crăciun din 1993, vechile colinde româneşti, ascultate de peste un miliard de oameni prin intermediul Mondoviziunii, potrivit Dicţionarului „Membrii Academiei Române 1866/2003”, ediţia a III-a (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române Bucureşti, 2003).
În ianuarie 1997, a interpretat, în premieră mondială, sub bagheta lui Lorin Maazel, „Seven Gates of Jerusalem”, capodopera lui K. Penderecki, dedicată celor 3.000 de ani ai Oraşului Sfânt, partea sopranei fiind compusă pentru vocea sa.
A revenit în România după 21 de ani de absenţă, apărând pentru prima oară în faţa publicului românesc, pe o scenă din ţară, la Ateneul Român, în iunie 1991, cu orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta lui Cristian Mandeal. Mariana Nicolesco a oferit, din acel an, concerte extraordinare cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”.
Artista a creat, la New York şi la Bucureşti, fundaţiile internaţionale Ateneul Român. Totodată, a iniţiat, la Brăila, în 1995, Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”. Între două ediţii consecutive, artista a oferit laureaţilor competiţiei Cursuri de Măiestrie Artistică – Master Classes. De asemenea, Mariana Nicolesco a organizat în 2003, la Braşov, Primul Festival şi Concurs Naţional de Interpretare a Liedului Românesc.