Bebelușii pandemiei: Campioni la mersul de-a bușilea, dar codași la a ”spune” PA cu mânuța
Un studiu arată că bebelușii, veniți pe lume în perioada izolării pandemice, prezintă ”anumite deficite potențiale în comunicarea socială”, comparativ cu ceilalți copii.
Cercetătorii irlandezi au fost interesați de impactul pe care l-a avut izolarea din pandemie asupra copiilor născuți în această dură perioadă. Pentru aceasta, ei au comparat un grup, format din 309 de copii, în perioada martie – mai 2020 (adică în plină izolare strictă) cu un al doilea grup, compus din 1.629 de bebeluși ale căror capacități au fost evaluate între 2008 și 2011.
Rezultatele evidențiază că mai puțini bebelușii născuți în timpul izolării (83,8%) știu să arate ceva cu degetul, comparativ cu cei născuți anterior pandemiei (92,8%). De asemenea, bebelușii pandemiei nu au deprinderea de a face cu mâna în semn de ”pa”, ”la revedere”.
Mulți dintre acești bebeluși au stat în casă și nu au văzut prea des membri ai familiei plecând și spunând la revedere, explică Susan Byrne, directoarea studiului, citat de BFMTV. Bebelușii au tendința de a arăta cu degetul când văd lucruri noi pe care le vor, dar cum ei nu au ieșit din casă, ei cunoșteau deja toate obiectele din jurul lor”, mai spune Susan Byrne.
În schimb, bebelușii ”izolării” merg mult mai bine. Faptul că au stat mult pe podea, în casă, și mai puțin în scaunul din mașină sau în cărucior, mulți dintre ei știu să meargă de-a bușilea.
Totuși, acest studiu nu spune nimic privitor la posibilele consecințe pe termen lung. Dar putem fi optimiști știind că bebelușii au o imensă capacitate de a evolua și a recupera orice tip de întârziere.