Liliac, măi, liliac… Dulceață și sirop de liliac
Liliacul… Unul dintre cei mai apreciați și răspândiți arbuști de pe la noi. Cu una dintre cele mai parfumate și îndrăgite flori. Îl găsim prin curți, prin parcuri, pe alei, în fața blocurilor. Cred că nu e atât de cântat ca trandafirul, deși, de iubit, este iubit.
Eu, personal, cel puțin în clipa asta, nu-mi aduc aminte decât versurile astea, nu mai știu din ce melodie și cine o cânta: La Lenuța sub cerdac, frumos crește-un liliac… Mă încearcă melancolii de toamnă. Și, numai ce zic liliac, și împrimăvărez.
Dar, liliac, măi liliac, hai să vedem, dincolo de frumusețea și parfumul tău, la ce mai ești bun. S-or face și din florile tale vreo dulceață, vreun sirop, ceva? Adică, dulceață și sirop de liliac, asta zic.
Proprietăți terapeutice
Ați auzit, desigur, de dulceața și de siropul de trandafiri, de soc, de salcâm, de panseluțe, de câte și mai câte. Dar știați că și din liliac – liliac mov, căci celelalte culori nu au, se pare, aceleași proprietăți – se prepară astfel de delicatese? La modul serios delicatese.
Nu știu dacă pregătitul produselor dulci din flori de liliac se face la scară largă. Dar în satele din Moldova și din Ardeal ele, adică dulceața și siropul de liliac sunt, acum, când toamna e stăpână supremă și absolută, la mare căutare prin târgurile tradiționale. E bună și gutuia, e bună și para, nici cu mărul nu-mi e rușine, dar dulceața și siropul de liliac spun parcă altfel de povești.
Și, parcă nu e octombrie, care e, deocamdată, arămiu ca mierea, ci aprilie, mai, când înflorește liliacul. Doar simți parfumul fascinant și inegalabil al preparatelor numite și te și vezi la umbra liliacului.
Dulceții și siropului de liliac le merge pâra că întăresc sistemul imunitar, pe lângă faptul că luptă împotriva durerilor reumatismale, că ameliorează durerile de dinți și de măsele, că luptă cu balonarea și cu arsurile gastrice, că face pielea și tenul frumos, că tratează și cicatrizează arsurile, că sunt bune și în cazurile de diabet, că ameliorează durerilor articulare și că e un vaso-dilatator foarte bun.
Câte proprietăți au dulceața și siropul de liliac! Dar, mai ales, pentru întărirea sistemului imunitar sunt acum căutate, căci iarna care stă după colț, gata să bată la uși cu mâini înghețate, nu se știe cu ce belele și cu ce probleme o mai veni. Măcar cu sistemul imunitar să stea oamenii bine. Se mai spune despre dulceața și despre siropul de liliac că elimină, când e cazul, paraziții din organismul uman.
În târgurile cu produse naturale prețul unei sticle de 500 de ml de sirop e cuprins între 20 și 30 de lei, în timp ce un borcan de 400 de grame de dulceață se vinde cu prețuri cuprinse între 15 și 25 de lei.
Rețetă de dulceață de liliac
Știu, nu e liliacul înflorit acuma, ca să găsiți flori. Dar notați rețeta și o puneți bine. În plus, e mai tentant – bașca inedit – să vorbim acum despre dulceața de liliac, decât despre cea de gutui sau struguri care sunt pe toate buzele. La propriu și la figurat. Și, bonus, ne și păcălim, noi pe noi, că e primăvară, că e cald, că e bine, că e liliacu-n floare. Eh… Liliac, măi, liliac…
Greu nu e de făcut dulceața de liliac. Mai degrabă e migăloasă operațiunea. Că trebuie să pregătești cam la 500 g de petale de liliac mov. Adică, răbdarea e testată și trecută prin furcile caudine ale făcutului de dulcețuri. Nu te mai uiți că are trei sau cinci petale. Că nu e timp să te mai gândești la noroc. Știți, desigur, că florile cu trei și cinci sunt norocoase.
Apoi, mai e nevoie de 750 g de zahăr, de două lămâi stoarse bine, de le curge zeama prin toți porii – dacă nu vă place cu lămâia sau n-aveți, merg și două sau trei lingurițe de sare de lămâie – apă, cam cât zahărul.
După ce am văzut ce ne trebuie, deci nimic costisitor, trecem la treabă. Întâi, separăm petalele de liliac de codițe. Apoi, le spălăm în câteva ape și le punem într-un vas încăpător, de preferat termorezistent, la fiert. După ce începe să clocotească apa, le mai ținem la foc mic, vreo zece minute. Când stingem focul, adăugăm sucul sau sarea de lămâie, care nu doar că nu permite să se schimbe culoarea dulceții, dar și conservă.
Amestecăm și lăsăm compoziția rezultată cam jumătate de oră acoperită cu capac. Apoi, cu strecurătoarea, separăm petalele de liliac de lichid. Adăugăm zahărul în sucul de liliac, care a rămas în vas și fierbem până începe să clocotească. Petalele pasate la blender se pun în siropul clocotind și fierbem la foc mic încă jumătate de oră. Nu se intră pe Facebook, în timpul fierberii, că riscăm să ardem dulceața. Eu am ars odată oala cu ciorbă. Stăm, deci, lângă vas și amestecăm cu lingura de lemn.
Când e gata, dulceața de liliac se pune fierbinte în borcanele sterilizate. Ca un secret: borcanele se umplu până sus, nu se lasă spațiu liber. După ce s-au pus capacele, borcanele se întorc cu fundul în sus și capacele în jos – cam ca lumea de azi – și se acoperă cu pături. Stau așa o zi și-o noapte, ca să se răcească de tot.
Rețetă sirop de liliac
Siropul de liliac se face și mai simplu. De fapt, siropurile se pregătesc foarte repede în bucătăria proprie. Doar că, vreo câteva zile, sticlele cu sirop se mai agită și, deci, mai ne solicită un pic. Avem nevoie de:
- 100 de grame de liliac
- 1,2 litri apă
- 900 g zahăr
- zeama de lămâie
Se spală bine florile, se scurg de apă, se așază pe un prosop de hârtie ca să se scurgă toată apa. Adică, se lasă vreo 20 de minute. Apa și zahărul se pun într-o cratiță la fiert. Când se face un sirop gros, adăugăm florile de liliac și zeama de lămâie.
Se lasă să mai fiarbă zece minute. Se pune totul în sticle sau caserole și se așază la loc ferit de întuneric. Câteva zile, se agită caserolele sau sticlele. Apoi se strecoară siropul printr-un tifon și se păstrează la rece. Siropul de liliac se bea cu apă minerală sau plată. N-am încercat, dar cred că merge și la vreun cocktail, ca siropul de soc.
Și, uite, liliac, măi, liliac, ce dulceață și ce sirop se mai fac din florile tale!