Grupul Trans-Oil vrea o flotă maritimă proprie. Legătura cu România

Publicat: 17 oct. 2022, 10:30, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
Grupul Trans-Oil vrea o flotă maritimă proprie. Legătura cu România

Cel mai mare jucător pe piața cerealelor și oleaginoaselor din Moldova, Grupul Trans-Oil, controlat de omul de afaceri Vaja Jhashi, anunță că își va crea o flotă maritimă și riverană proprie.

Trans-Oil a achiziționat m/v TOI Challenger (fosta m/v Adastar) – un vas de tip handymax (lungimea 164 metri), care are o capacitate de încărcare de 15.700 tone de cereale (heavy grains), pentru un nivel al apei (draft) de 7 metri, potrivit Mold-street.com.

Vasul va desfășura operațiuni de încărcare din porturile Constanța, Galați, Odesa, Reni, Giurgiulești (Terminalul Dunăre, parte a Grupului Trans-Oil) și va circula pe rutele Turcia, estul Mării Mediterane, Golful Arabic.

Preluarea constituie un prim pas pentru dezvoltarea segmentului logistic al operațiunilor de transport maritim al Grupului și vine să completeze capacitățile logistice terestre ale Trans-Oil (parcul de vagoane/grain-hoppers și TIR-uri din proprietatea Grupului).

Anterior, grupul a anunțat că a alocat circa 20 milioane de euro sub formă de avans comercial companiei Trading Line Group din România, pentru serviciile de transport fluvial.

Aceasta a utilizat banii pentru completarea flotei sale fluviale, planul proprietarilor fiind cumpărarea unui număr de 14 vase, în acest an, investiția totală fiind estimată la 50 milioane de euro.