Consiliul de Supraveghere de la Hidroelectrica a respins preluarea companiei CEZ România
În plin scandal al exploziei facturilor la electricitate unul dintre cei mai mari furnizori de energie a pregătit o mutare șoc care va cutremura piața românească.
Ghici cine face lobby pentru CEZ?
Unul dintre marii furnizori de energie electrică din România, cu circa 1,4 milioane de clienți, CEZ Vânzare România, firma de furnizare deținută de grupul ceh CEZ în România, care a fost cumpărată, odată cu toate celelalte active (distribuția, parcul eolian din Dobrogea, microhidrocentralele din Caraș) de către Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), într-o tranzacție totală de 4,7 miliarde de lei, vrea să se retragă de pe piața românească.
Ca atare, potrivit informațiilor noastre, CEZ Vânzare, după o consultare cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, a propus conducerii Hidrolectrica să cumpere acțiunile acestui furnizor de electricitate și odată cu această tranzacție să preia și cei 1,4 milioane de clienți.
Numai că cei șapte membrii ai Consiliului Supraveghere de la Hidroelectrica, Andreea Lambru – președinte, Mihai Mihalache, Daniel Naftali, Karoly Borbely, Cătălin Popescu, Carmen Radu și Cristian Nicolae Stoina, au respins săptămâna trecută cererea de cumpărare a CEZ.
Doar o simplă coincidență?
Vânzarea furnizorului de energie CEZ a survenit tocmai în perioada când Comitetul de Reglementare al ANRE urma să discute cererea companiei în ședința Comitetului de Reglementare care va avea loc mâine.
Practic, CEZ Vânzare ar fi urmat să fie furnizor de ultimă instanță (FUI) desemnat în luna noiembrie, potrivit mecanismului de rotație impus de ANRE. Așadar, în acea lună, compania ar fi urmat să preia obligatoriu toți clienții casnici și, la cerere, clienții non-casnici care ar urma să rămână fără furnizor, din diverse motive.
Dar, potrivit unor băieți avizați, demersul lui Virgil Popescu de preluare a CEZ de către Hidroelectrica, care are la ora actuală circa 1.500.000 de clienți, ar fi pus pe butuci și compania de stat pentru că nu avea la ora actuală capacitatea de a furniza energie electrică pentru peste 3.000.000 de consumatori.