Conf. dr. Daniel Grigorie: Osteoporoza mai frecventă la pacienții cu mai multe fracturi sau care fac terapie cu cortizon
Osteoporoza este cea mai frecventă afecțiune metabolică osoasă. Ea afectează aproximativ un milion dintre femeile aflate în postmenopauză, în țara noastră.
La acest număr se adaugă un procent important de pacienți care necesită corticoterapie sistemică pentru diferite afecțiuni din aproape toate specialitățile medicale, precum și pacienții cu osteoporoze secundare.
Fracturile osteoporotice, principala complicație a osteoporozei, reprezintă o cauză importantă de dizabilitate, morbiditate și mortalitate, avertizează Societatea Română de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice (SROBMS).
Algoritmul FRAX
Riscul de fractură în cazul unei persoane, în următorii zece ani poate fi stabilit prin algoritmul FRAX. Președintele SROBMS, conf. dr. Daniel Grigorie, a adaptat FRAX-ul internațional la specificul țării noastre.
”L-am calibrat, practic, la epidemiologia noastră, la incidența fracturii de șold din România. Fractura de șold este barometrul osteoporozei dintr-o țară. Algoritmul este gratuit, poate fi accesat pe site-ul Universității din Sheffield (http://www.shef.ac.uk/FRAX) unde se află sediul OMS pentru osteoporoză din Europa, încă din data de 1 iunie 2011. Este un instrument foarte important, pentru că indică riscul absolut de fractură, nu riscul relativ. Informația este dincolo de densitometrie, funcționează fără măsurarea densității osoase, fapt care îl face extrem de accesibil”, explică medicul Daniel Grigorie într-un interviu în revista Galenus.
În multe țări din Uniunea Europeană, FRAX este inclus în ghidurile de osteoporoză, dar nu și în țara noastră.
Factori de risc
Conf. dr. Daniel Grigorie spune că osteoporoza este o boală care nu vine cu dureri, exceptând fracturile. Dar sunt o serie de factori care predispun la apariția acestei boli:
- menopauza precoce (înainte de vârsta de 40 de ani),
- tratatemente e bază de cortizon,
- antecedente în familie.
”Terapia cu cortizon, de exemplu, este singura salvare în bolile grave, însă are reacții adverse care nu sunt de neglijat. Poate apărea riscul de fractură de șold, deoarece se fragilizează oasele”, explică dr. Grigorie.
Prevenție
Osteoporoza poate fi prevenită printr-un stil de viață echilibrat (fără tutun, exces de alcool). Se recomandă efectuarea zilnică de exerciții fizice pentru întărirea musculaturii și o alimentație sănătoasă.
Vitaminele K2 și D au un rol esențial în prevenția osteoporozei. Trebuie evitate dietele drastice care au ca efect pierderea densității osoase. De asemenea, este recomandat să ne menținem greutatea normală, deoarece și persoanele subponderale, și cele supraponderale pot dezvolta osteoporoză precoce.