Fumatul în restaurant a „devenit” sport național. Regulile sunt rar aplicate
Deși fumatul în restaurante și în spațiile închise este interzis, foarte mulți patroni de localuri de fițe din centrul și Nordul Bucureștiul fentează legea și își lasă consumatorii să fumeze înăuntru.
Temperaturile au început să scadă considerabil, iar patronii de restaurante fac tot posibilul să prelungească sezonul, însă confortul clienților le poate aduce amenzi considerabile pentru fumat.
Ne-am decis să dăm o tură prin parcul Herăstrău pentru a constata fenomenul fumatului în localuri. Aproape peste tot era fum de-l „tăiai cu cuțitul”.
Patronii localurilor de lux din București încearcă să fenteze legea, astfel încât să creeze un confort clienților prin pereți antivânt din plastic sau din sticlă. Așadar, clienții fumători își fac de cap printre ceilalți clienți, chiar dacă legea interzice acest lucru.
Am decis să întrebăm un chelner de la un local din Herăstrău, și ne-a răspuns că „aici este terasă”, însă era restaurant în toată regula, împrejmuit cu patru pereți și ușă din pereți antivânt.
Potrivit legii o terasă unde fumatul este permis este numai atunci când acesta are numai un singur perete, indiferent de natura acestuia și un singur acoperiș.
Dacă există doi pereți și un acoperiș, atunci terasa respectivă este amenajată în afara cadrului legal, în acest context regăsindu-se tot mai multe terase din centrul și din Nordul Bucureștiului. Acestea arată ca niște localuri în toată regula: cu acoperiș și pereți închiși, construiți din sticlă.
Puterea.ro a solicitat un punct de vedere Poliției Capitalei referitor la numărul amenzilor aplicate în ultimii ani, însă până la scrierea articolului. Până la ora publicării acestui articol, Poliția Capitalei nu a oferit niciun punct de vedere.
În ultimul an, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor nu a efectuat niciun control privind combaterea încălcării Legii 15/2016.
Ghidul de pe site-ul Guvernului precizează că nu contează caracterul temporar al construcției sau al pereților
Spațiul public închis reprezintă orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Prin ”perete” se înțelege orice element de construcție așezat vertical (sau puțin înclinat) care limitează, separă sau izolează:
– încăperile unei clădiri/ construcții între ele (pereți interiori) sau de exterior (pereți exteriori) și care susțin planșeele, etajele și acoperișul, respectiv;
– anumite spații ale unui sistem tehnic între ele (pereți interiori) sau sistemul tehnic de spațiul înconjurător.
Ce amenzi se aplică pentru fumatul în restaurante
Un alt ospătar, mai vorbăreț, ne-a spus că patronul își asumă amenda pentru fumat în interior. Mai bine zis, încasările sunt mai mari decât nivelul amenzii pentru fumatul în interior, și își asumă acest lucru. Persoanele fizice pot primi o amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei. Iar administratorii acestor spații, de la 5.000 de lei, la 15.000 de lei, în funcție de numărul abaterilor.