Premierul Ciucă nu este îngrijorat că Olanda ne blochează, în continuare, accesul la Schengen
Premierul Nicolae Ciucă declară că nu ar trebui să ne îngrijoreze deloc rezoluția adoptată de Parlamentul Olandei, prin care este refuzat, din nou, accesul României la Spațiul Schengen. Șeful Executivului se rezumă să spună că „România a făcut totul”, deși olandezii susțin că „totul trebuie urmărit cu toată atenție”.
„Acum am trecut în revistă repede acea decizie. Nu ne îngrijorează deloc, pentru că ţara noastră a făcut tot ce era necesar pentru a îndeplini toate cerinţele tehnice pentru a accede în Spaţiul Schengen, lucru dovedit şi prin rezultatele verificărilor făcută de Comisia internaţională care a verificat tot ceea ce era de verificat”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat joi, după vizitarea Fabricii Softronic din Craiova, cum vede faptul că Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie potrivit căreia Olanda nu ar trebui să voteze încă pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Premierul a mai spus că România şi-a arătat disponibilitatea în relaţia diplomatică şi bilaterală cu Olanda de a colabora, astfel încât politicienii olandezi să vadă faptul că ţara noastră e pregătită să intre în Schengen.
„Noi ne-am dovedit disponibilitatea, inclusiv în relaţia cu Olanda, să acceptăm o colaborare bilaterala pentru ca dumnealor să verifice şi să vadă că suntem pregătiţi pentru a accede la Schengen. Sigur că mai sunt şi lucruri legate de respectarea aspectelor legate de statul de drept, corupţie, crimă organizată. Pe statul de drept am făcut tot ce ne stă în putere în Guvern să avem un pachet de legi ale Justiţiei care să fie în deplină aliniere cu Justiţia din UE şi să modernizeze justiţia din România, iar pe partea de crimă organizată avem instituţiile statului care sunt foarte bine consolidate şi îşi fac datoria la fel de bine ca şi până acum”, a completat Ciucă.
Parlamentul olandez a votat, joi, o rezoluţie împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. În document se face referire la „corupţia persistentă” şi „problemele persistente legate de crima organizată”. Parlamentarii solicită Guvernului investigaţii suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România şi Bulgaria.