Starea femeii suspecte de botulism este ”ușor ameliorată”. De unde vine toxina botulinică
Femeia din Alba Iulia, infectată cu toxina botulinică, a fost transportată la Spitalul Județean Oradea, unde i s-a administrat serul de antitoxină, starea pacientei fiind ”ușor ameliorată”.
”A primit serul de antitoxină botulinică și starea pacientei nu mai era critică, era stabilă și ușor ameliorată. O nouă evaluare s-a făcut în această dimineață, de către medicii de terapie intensivă și de boli infecțioase, și urmează să primesc și aceste informații”, a precizat dr. Lucia Daina, director medical al Spitalului Județean Oradea, pentru bihoreanul.ro.
Femeia a mâncat o conservă de pește și a doua zi a fost nevoită să se prezinte la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, deoarece avea tulburări de echilbru, parastezii (furnicături și amorțeli la nivelul pielii), pupilele areactive , disfonie (alterarea vocii), simptome specifice botulismului.
Ce este botulismul?
Botulismul este o intoxicație declanșată în special de toxinele produse de bacteriile Clostridium botulinum. Este o boală rară și gravă.
Aceste bacterii se înmulțesc exclusiv în medii în care nu există oxigen, conservele fiind un mediu optim de proliferare a acestora. Ele produc o neurotoxină extrem de agresivă.
Conserve, cârnați, pește afumat…
Toxina botulinică poate găsită în conservele care au puțin acid, cum ar fi cele de: sfeclă, spanac, ciuperci și fasole verde, precum și în conservele de ton. Această toxină a fost depistată și în peștele afumat și sărat, în produsele din carne: semipreparate de tipul cârnaților și al șuncii.
Metoda de conservarea a unor alimente, prin adaugărea de ulei la suprafața acestora, creează condiții de anaerobioză (lipsa oxigenului), propice producerii toxinei botulinice. Această toxină poate fi distrusă prin fierbere timp de 10 minute.
În circa 20% din totalul cazurilor de botulism, infecția apare în urma contaminării unei plăgi, din cauza sporilor. Medicii atrag atenția că rata de apariție pentru acest tip de botulism a crescut în ultimii ani, din cauza consumului de droguri, deoarece sporii bacteriei se găsesc în pudra de heroină și cocaină.
Botulismul nu este contagios, dar se recomandă evitarea contactului cu fluidele și secrețiile bolnavilor.
Botulismul este de trei tipuri. Botulism infantil: copil mai mic de un an primeste alimente contaminate cu o forma rezistenta (spori botulinici), cum ar fi mierea de albine. Botulism prin plagă: infectarea unei răni deschise, inclusiv în cazul injectării de droguri în mușchi. Botulism alimentar în urma consumului de alimente conservate sau gătite necorespunzător, ce conțin toxine.
Simptome
Principalele simptome sunt: greață, vomă, scaune diareice sau constipație, dureri abdominale puternice (în botulismul alimentar), dificultăți motorii, atonie, paralizie a membrelor, vedere încețoșată, pleoape căzute, oboseală accentuată, incapacitatea controlului mușchilor faciali, probleme respiratorii.
Complicația principală, care poate să apară la toate tipurile de botulism, este insuficiența respiratorie severă, ceea ce poate duce, în unele situații, la deces.
Tratamentul se face doar în spital. Botulismul alimentar și al plăgilor se tratează cu antitoxină.
Pentru prevenirea acestei infecții severe se recomandă respectarea câtorva reguli:
- fierbeți alimentele de origine animală (inclusiv laptele de vacă);
- nu mâncați din conserva care odată desfăcută are miros neplacut sau ambalajul din metal este bombat;
- renunțați la alimentele suspecte, mai ales în cazul copiilor;
- separați alimentele crude de cele gătite;
- țineți alimentele la temperaturi corecte;
- folosiți apă din surse verificate periodic;
- fierbeți corect conservele preparate în casă;
- păstrați în condiții de igienă preparatele din carne afumate și peștele crud;
- manevrați în condiții igienice mierea de albine.