Liviu Dragnea și-a pierdut cerbii. Ce s-a întâmplat la Tel Drum
Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD, și-a pierdut cei 28 de cerbi din pădurea de la Plopii Slăvițesti din Teleorman, aflată în patrimoniul Tel Drum, după ce activele societății au fost scoase recent la vânzare de administratorul judiciar.
Liviu Dragnea a fost trimis, în urmă cu câteva zile, în judecată de DNA în dosarul Tel Drum, la o distanță de cinci ani de la momentul demarării anchetei, iar lista acuzațiilor este destul de mare, de la formarea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și instigare la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea, până la prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprii, potrivit Fanatik.
DNA susține că atunci când era președinte al Consiliului Județean Teleorman, Dragnea „ar fi făcut demersuri și ar fi contribuit la adjudecarea, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum județean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 de lei, dintre care suma de 6.930.138 de euro provenea din fonduri europene”.
În fapt, Liviu Dragnea este cel care controla Tel Drum SA, chiar dacă nu apărea în actele firmei, susțin procurorii DNA.
Firma a intrat, însă, în insolvență, la finele lui ianuarie 2018, la puțin timp după ce DNA începea ancheta la Tel Drum. La finele lui 2017, societatea avea datorii de 51,8 milioane lei, care au tot crescut în timp, ajungând până la 71,4 milioane lei la acest moment
Dosarul de faliment al Tel Drum SA este pe rol la Tribunalul Teleorman și abia pe 25 ianuarie 2023 va fi următorul termen. Recent, însă, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA, în dosarul Tel Drum.
Bunuri, scoase la vânzare
De insolvența Tel Drumi se ocupă administratorul judiciar CITR Filiala Ilfov SPRL, care a început să scoată din bunuri la vânzare. Trebuie menționat și faptul că printre cei care au de recuperat bani de la Tel Drum se află și ANAF.
Potrivit unui anunț al CITR Filiala Ilfov SPR, pe 25 august 2022 era programată prima licitație, iar în caz de neadjudecare urmau să mai fie organizate altele în septembrie.
Pe lista bunurilor scoase la vânzare se afla un teren forestier în localitatea Plopii Slăvițesti din județul Teleorman, cu o suprafață totală de 219 hectare, la un preț de 647.025 euro. exclusiv TVA. Urma apoi un teren intravilan și construcții situate în Săelele cu o suprafață totală a terenului de 7,84 hectare și 9 clădiri ridicate la prețul total de 140.266 euro, exclusiv TVA.
Lista bunurilor mai includea 6 loturi de pădure în suprafață totală de 42,15 hectare situate la Plopii Slăvițesti la prețul total de 86.670 euro, exclusiv TVA, un teren intravilan de 1,4 hectare și 12 construcții cu caracter industrial situate în Slobozia Mândra la prețul total de 38.153 euro, exclusiv TVA, dar și 28 de cerbi, la prețul total de 11.205 euro exclusiv TVA.
Cum singurele bunuri care nu au fost vândute la licitație, până în acest moment, sunt terenul de 140.266 euro de la Săelele și terenul de 38.153 de euro de la Slobozia Mândra, conform site-ului administratorului judiciar, este clar că la licitație s-au vândut și cei 28 de cerbi din pădurea de la Plopii Slăvițești, adjudecați cu 400 euro bucata.
Mai trebuie menționat că nu doar Liviu Dragnea este trimis în judecată de DNA, ci și compania Tel Drum. În mare, lista acuzațiilor este aceeași: constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte). Principala infracțiune este adjudecarea nelegală a unui contract de reabilitare a 55 km de drum județean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei, din care 13.772.603 euro constituiau fonduri europene, potrivit DNA.