Gutuia, aurul de octombrie. Rețete cu gutui
Toamna vine, mereu, sau, așa ar trebui să fie și să vie, cu roade bogate. Ori, după cum spunea Demostene Botez, în poezia sa „Toamna”, ca să n-o lungesc eu, căci el o zicea mai bine: „Toți acei ce-ntreaga vară, Au lucrat din zori în seară, Toamna, cu roade bogate, Au și fructe, și bucate. Mere, pere în panere, Prune bune și alune, Și gutui amărui, Cu puf galben ca de pui. Și tot felul de legume, De nu le mai știi pe nume”.
N-o să vorbim în textul de față despre toate pe care le înșiră poetul, ci numai despre gutui, aurul de octombrie. Mie, personal, nu-mi plac gutuile. Nici să le mănânc, nici să le pregătesc în fel și chip. Însă, după cum zic specialiștii, și nu neapărat cei britanici, au gutuile astea la beneficii… Și se lasă preparate și gătite, de zici cu vorbe că sunt cumsecade rău gutuile astea. Aur, ce mai, la casa omului! Aur de octombrie gutuia asta.
Despre gutui, numai de bine
Gutuile sunt fructele care se coc în crucea toamnei. Sunt, parcă, bucăți de soare prin copac. Sau, de ce nu, lingouri de aur. Căci, despre gutui chiar se poate spune că sunt aurul toamnei. Au parfum special și, după cum zis-a poetul, puf pe toată suprafața fructului. E bine să mâncăm gutui? Clar da!
Pentru că ele, deși sunt tari și-ți fac cucuie dacă-ți pică în cap, conțin minerale precum calciu, fosfor, magneziu, zinc, dar și vitamina A, B și C. Dacă sunt consumate, proaspete, gutuile ajută la o bună funcționare a ficatului, iar dacă sunt consumate sub formă de gem de gutui, jeleu, peltea sau dulceață de gutui, fructele pot fi adevărate stimulente pentru organism.
În plus, gutuile sunt antioxidante, astringente, antialergice, emoliente, tonice, vitaminizante, antihemoragice, îmbunătățesc sistemul imunitar, stimulează apetitul. Și n-am spus tot, căci, conform specialiștilor, antioxidanții din compoziția gutuilor luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la distrugerea celulelor canceroase. Pulpa de gutuie conține astringenți naturali, iar asta ajută la protejarea membranelor mucoase.
Iar dacă vin răceala și gripa, ce să vedem, boieri, dumneavoastră? Tot gutuia e bună. Nu știu dacă de bază, dar are proprietăți antivirale și e de ajutor. Dacă e vreo problemă cu stomacul ori cu intestinele, extractul și sucul de gutui oprește deteriorarea țesutului colonului.
Acum, musai atenție! Căci, gutuia, aurul din octombrie, e bună și la slăbit. Gutuile au un conținut scăzut în calorii, aproximativ 57 de calorii pentru 100 de grame, au foarte puține grăsimi saturate, colesterol și sodiu, iar asta le transformă în alegerea ideală pentru o dietă sănătoasă.
Apoi, tot gutuia, vedeta aurie a toamnei, întârzie îmbătrânirea, înlătură senzația de greață și răul de mare. Acuma, cu răul de mare, deh, mai greu ajungem noi la mare, în octombrie, cu gutuile prin buzunare. Dar e bine de știut. Așa cum e bine să știm și că, dacă mâncăm gutui, punem anemia pe fugă. Mai ales dacă amestecăm gutuia cu miere, mere sau morcovi.
Ce pregătim din gutui
Din gutuie, aurul din octombrie, se face ceai, dar se fac și o gamă largă de alte băuturi, unele alcoolice. Gutuia e folosită pentru împrospătarea respirației. Dar și pentru vopsirea fibrelor naturale. Din cojile și semințele de gutui se obțin vopseluri tempera. Gutuile pot fi păstrate, după ce au fost tăiate, într-un recipient cu suc de lămâie.
Sucul de lămâie oprește fructele să oxideze. Cum mai folosim gutuile? Știți și voi, sunt sigură, că din gutui bucătărim, dacă avem gutui și mai avem și răbdare, la greu. Păi, facem dulceață de gutui, gem de gutui, peltea de gutui, marmeladă de gutui, compot de gutui, lichior de gutui, tartă de gutui, gutuie coaptă, plăcintă de gutui, mâncare de gutui cu carne de pui.
Pentru astea, toate, e nevoie de un cuțit bun care să sfârtece duritatea gutuii, de mâini ferme, în stare să facă față rezistenței gutuilor, și de răbdare, multă răbdare, că e de migălit. Pentru că, ‘mneaei, gutuia, e tare și se lasă greu… modelată. Dar știați că, datorită taninurilor din compoziție, gutuile pot păstra carnea fragedă până în momentul preparării?
Am zis atâtea lucruri despre gutui! Ce comoară sunt la casa omului! Exact cum am zis: gutuia, aurul din octombrie. Și tot mai avem bile albe de marcat. Semințele gutuilor sunt recomandate în cazuri de conjunctivită, bronșită, inflamații ale mucoaselor, iritații ale pielii, tuse, răgușeală, arsuri sau afte. Iar cojile gutuilor sunt utile împotriva ridurilor de pe față și gât.
V-am convins? Atunci, hai să culegem gutuiul! Pentru că, da, gutuia este aurul toamnei, este aurul de octombrie.