Expunerea la toxinele din mediu ar putea fi la originea tulburărilor neurologie
În cadrul congresului anual al Asociației americane de neurologie, organizat la Chicago, cercetătorii s-au axat pe legătura între toxinele din mediu – poluarea atmosferică, pesticide, microplastice – și tulburările neurologice, transmite The Guardian.
Potrivit cercetătorilor, oamenii se pot confrunta cu peste 80.000 de produse chimice toxice în viața de zi cu zi.
Acest număr este de așa natură încât practic este imposibil să se determine efectele lor individuale asupra unei persoane sau efectele cumulate asupra sistemului nervos, de-a lungul vieții, subliniază cotidianul britanic.
Unele indicii arată totuși că o expunere prelungită la aceste toxine are un impact major asupra sănătății. De exemplu, în Statele Unite, familiie cu venituri modeste sunt mai susceptibile de a fi expuse la poluanți din diverse motive: insalubritatea locuințelor și a apei, proximitatea de instalațiile industriale poluante, de căi rutiere etc.
Cercetarea a mai arătat că ratele de cancer și de boli respiratorii sunt mult mai mari în comunitățile expuse prelungite la factori poluanți.
Pe de alte mare, tot mai mulți cercetători sunt de acord că genetica și îmbătrânirea nu explică în totalitate creșterea bruscă a unor boli neurologice care erau rare până nu demult, cum ar fi boala Alzheimer sau boala Parkinson, precizează The Guardian.
O expunere prelungită la toxine ar putea fi o explicație a acestei evoluții.
Neurologia are aproximativ 15 ani de întârziere în privința cancerului. Noi trebuie deci să tragem un semnal de alarmă asupra acestui subiect și să susținem mai mult cercetările, a subliniat Frances Jensen, profesor și șeful departamentului neurologie la Facultatea de Medicină din Pennsylvania. În acest sens, cercetările ar putea să explice de ce persoanele care trăiesc în cartiere cu poluare atmosferică intensă au un risc mai mare de accidente vasculare cerebrale, comparativ cu alte persoane.