Cum influențează eclipsa starea oamenilor
Astăzi în România se „desfășoară” o eclipsa parțială de Soare, după cum bine se știe. De calibru mai mic, e drept, în comparație cu cea totală văzută din România în 1999. Cum influențează eclipsa starea oamenilor?
Oricum ar fi, fenomenele astronomice, la modul general, ne pot influența psihicul, somnul,vederea etc., potrivit unora dintre specialiștii – fie ei astrologi, psihologi, medici ori astronomi chiar.
„Apar stări emoţionale care ne pot afecta odihna, aşa că, să nu vă surprindă dacă veţi suferi insomnii”, este de părere astrologul Cristina Demetrescu. Potrivit acesteia, emoţiile acestea se pot manifesta pe diverse căi: unii plâng, alţii sunt mai nervoși, depinde de om!
Cum influențează eclipsa starea oamenilor
Însă când eclipsa este parțială, sunt și efecte parțiale mai reduse decât în cazul unei eclipse totale. „Este posibil ca în cazul persoanelor mai depresive, starea să se acutizeze. Dar vorbind despre un fenomen astronomic care nu este de amploare – eclipsa parțială, nu este cazul să ne îngrijorăm. La modul general, nu trebuie să dăm crezare tuturor teoriilor care se emit atunci când au loc fenomene de acest gen – fie ele de amploare sau nu”, este părere psihologul Ofelia Neagu.
Cum influențează eclipsa starea oamenilor
În plus astronomul Adrian Șonka de la Observatorul Astronomic din Capitală a avertizat în repetate rânduri despre pericolele la care se supun cei care vor să vadă eclipsa parţială de Soare, chiar şi cu ochelarii de protecţie. Atât el, cât și medicii otalmologi, spun că bucăţile de sticlă colorată, ochelarii de soare sau alte dispozitive improvizate nu garantează că sănătatea ochiului va rămâne intactă.
În cele din urmă, ce este important la o eclipsă, fie ea și parțială – fie ea și perturbatoare a emoțiilor omenești – este „că cerul este aproape la fel, adică gradul de poluare nu diminuează prea mult spectacolul, dar evident trebuie să fie senin. Dar durata relativ lungă a acestei eclipse parţiale va permite ca printr-o spărtură de nori să avem posibilitatea să o vedem în frumuseţea ei”, după cum afirmă Magda Stavinschi, doctor în astronomie.