Societatea Română de Dermatologie: 5% din populația României suferă de psoriazis, boală subdiagnosticată și subtratată
În țara noastră, 5% din populație suferă de psoriazis, numărul persoanelor nou diagnosticate cu această boală fiind în creștere. În plus, peste jumătate dintre cazurile de psoriazis rămân nediagnosticate și netratate, subliniază Societatea Română de Dermatologie (SRD).
Dr. Alin Nicolescu, secretarul general al SRD, precizează că psoriazisul nu este o boală contagioasă, dar din păcate 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o „rușine socială”.
”Este foarte important să transmitem oamenilor că psoriazisul nu este o boală contagioasă și cei care sunt afectaţi de ea nu trebuie stigmatizaţi și izolaţi. Fiecare dintre noi este în perfectă siguranţă atingând, îmbrăţisând sau folosind obiecte în comun cu o persoană afectată de psoriazis”, explică dr. Nicolescu.
Psoriazisul este o boală silențioasă care, de obicei, este asimptomatică. Rar, poate asocia prurit (mâncărime), când leziunile sunt foarte groase sau când există afectare a scalpului, și durere, atunci când există atingere articulară.
Ceea ce determină pacientul să apeleze la medic este impactul emoțional dat de aspectul leziunilor și afectarea unei suprafețe mari din corp.
Principalul factor care intervine în dezvoltarea psoriazisului este cel genetic. Alte cauze pot fi:
- Infecțiile, respiratorii și cutanate,
- Clima, în special vremea rece sau uscată,
- O rană la nivel cutanat (înțepătură de țânțar, insolație severă),
- Stresul,
- Fumatul și fumatul pasiv
- Excesul de alcool,
- Anumite medicamente.