Apusul în furtună al unei strălucite cariere sportive
Simona Halep intră în cel mai răvășitor meci al carierei. Va lupta în instanța sportivă pentru a-și demonstra nevinovăția, în cazul de dopaj. Cam greu, pentru ea. Va trebui să demonstreze că a luat medicamentul cu un nume complicat, fără a fi conștientă. Adică, i s-a administrat în ciuda voinței sale. Ceea ce e cam dificil de probat. Are o singură cale de scăpare. Dar până la a prezenta soluția, să ne reamintim de strălucitoarea ei carieră.
În prezent se află pe locul nouă în topul WTA. A fost o perioadă lungă de timp Numărul 1 mondial. A câștigat două titluri de Grand Slam, unul la Roland Garros (2018) și altul la Wimbledon (2019). Timp de zece ani a dominat tenisul mondial feminin.
The New York Times susține că a vrut să-și sporească rezistența sportivă
Medicamentul pe care l-a luat se cheamă Roxadustat, comercializat sub numele de Evrenzo, administrat împotriva anemiei. „Ar fi trebuit să știe că se află pe lista substanțelor interzise sportivilor, pe motiv că ar stimula artificial producția de hemoglobină și globule roșii, “în cadrul unui mecanism de sporire a rezistenței sportive,” comentează the New York Times. Pastilele ar determina organismul să producă mai multă eritropoietină, un hormon secretat de glandele suprarenale, denumit în mod obișnuit „EPO”.
Nu doar lumea medicală este în stare de șoc. Acesta nu se găsește în farmaciile din România. Un nefrolog mi-a spus ieri că în occident se dă doar pe bază de rețetă, fiindcă are o sumedenie de reacții adverse. Prima întrebare este ce medic i-a prescris acest tratament? Răspunsurile la întrebările noastre ar putea sta la baza strategiei de apărare a avocaților, care o vor reprezenta în fața instanței Tribunalului sportiv de la Laussane.Marile performanțe ale Simonei Halep au fost obținute când avea o echipă românească de antrenori, condusă de Virginia Ruzici. De ce a renunțat la staff-ul românesc?