Sfinții Mihail și Gavril, sărbătoriți astăzi. Cine sunt și care sunt obiceiurile din această zi
Creștinii îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Peste un milion de români își serbează, azi, ziua de nume, însă puțini știu cine au fost Sfinții Mihail și Gavril și ce obiceiuri și tradiții sunt în această zi. În fiecare an de 8 noiembrie Biserica serbează tot „soborul” Sfinților Îngeri laolaltă. Ziua aceasta a început a se serba de prin veacul al V-lea.
Cine au fost Sfinții Mihail și Gavriil
Arhanghelul Mihail este cel care, înainte de crearea lumii, s-a luptat cu Lucifer și cu îngerii lui răzvrătiți, izgonindu-i pentru totdeauna din cer. Despre acest înger se spune că este conducătorul oștilor cerești-îngerești. În această ipostază apare, atât în Vechiul, cât și Noul Testament, când în repetate rânduri se arată oamenilor: îl eliberează din lanțuri pe Petru, îl ajută pe David să învingă pe uriașul Goliat, îl hrănește pe profetul Ilie, pe muntele Carmel etc. Numele lui înseamnă „cine este ca Dumnezeu”.
Mihail a fost văzut pentru prima dată drept un înger vindecător în secolul al IV-lea, ulterior, de-a lungul timpului, fiind văzut și ca un protector și lider al armatei lui Dumnezeu împotriva forțelor răului.
După creștinarea Imperiului Roman, Arhanghelul Mihail a fost considerat patron al Sfântului Imperiu Roman, iar apoi patron al Germaniei.
Arhanghelul Gavril, vestitorul lucrurilor sfinte
Arhanghelul Gavril apare în Evanghelie ca fiind vestitorul lucrurilor sfinte. Îngerul Gavril, al cărui nume înseamnă „Dumnezeu este putere”, este cel care a dus vestea nașterii lui Iisus Hristos, spunându-i Fecioarei Maria „ „Bucură-te Marie, Domnul este cu tine”. Se spune că Arhanghelul Gavril dezleagă blestemele ce cad asupra oamenilor.
Tot el i-a anunțat pe părinții Fecioarei Maria (Ioachim și Ana) că Dumnezeu îi va binecuvânta cu nașterea unui prunc. De asemenea, Arhanghelul Gavril este cel care la mormântul lui Iisus Hristos, îmbrăcat în veșminte albe, le-a spus femeilor „Nu plangeţi, Hristos a inviat!”, nu a fost altul decat Gavril.
Un vechi obicei spune că de această sărbătoare se aprind lumânări atât pentru cei vii, cât și pentru cei care au murit fără lumânare sau au dispărut fără urmă.
Se spune că cel care lucrează în această zi de sărbătoare se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.
Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se serbează fiindcă ei i-au sufletele oamenilor când mor.