Risc de tromoboză la persoanele vaccinate împotriva Covid 19 cu AstraZeneca
Cazurile de tromboză sunt mai frecvente după administrarea vaccinului anti-Covid de la AstraZeneca față de cel de la Pfizer/BioNTech, chiar dacă sunt foarte rare, susține un studiu publicat săptămâna aceasta, transmit 20Minutes și AFP.
Studiul confirmă un risc care deja era luat în calcul de autoritățile sanitare. ”După o primă doză – vaccinul AstraZeneca – se observă un risc de trombopenie mai mare cu 30% comparativ cu prima doză a vaccinului Pfizer/BioNTech, concluzionează acest amplu studiu, publicat în British Medical Journal (BMJ).
Trombopenia este o formă de tromboză, respectiv formarea unui cheag de sânge, cu consecințe grave, chiar mortale.
După lansarea campaniilor de vaccinare anti-Covid-19, la începutul lui 2021, a fost suspectată o legătură între vaccinurile cu vector viral (AstraZeneca și Johnson&Johnson) și apariția acestor tulburări sanguine.
Studiul BMJ, care analizează date legate de sănătate aparținând unui număr foarte mare de pacienți din mai multe țări europene și din SUA, confirmă că aceste tromboze sunt mai frecvente după vacinul AstraZeneca, chiar dacă numărul acestora este mic: 862 de cazuri la mai mult de un milion de persoane vaccinate.
Riscul pare mai mare după prima doză. După a doua doză, nu este o diferență între vaccinurile de la AstraZenca și Pfizer/BioNTech.
Reacții adverse vaccin Astra Zeneca
Vaxzevria este administrat sub formă de injecție a 0,5 ml într-un mușchi (de obicei în partea superioară a brațului). În timpul și după fiecare administrare injectabilă a vaccinului, medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta vă vor ține sub observație timp de aproximativ 15 minute, pentru a monitoriza apariția semnelor unei reacții alergice, informează prospectul vaccinului.
În studiile clinice, majoritatea reacțiilor adverse au fost ușoare până la moderate și au dispărut în câteva zile. După cea de a doua doză au fost raportate mai puține reacții adverse. După vaccinare, este posibil să aveți mai mult de o reacție adversă în același timp (de exemplu, dureri musculare/articulare, dureri de cap, frisoane și senzație generală de rău).
Foarte rar au fost raportate cheaguri de sânge în asociere cu valori scăzute ale trombocitelor din sânge (sindrom de tromboză cu trombocitopenie, STT).
Prospectul atenționează să anunțați imediat medicul, dacă aveți următoarele simptome:
– aveți dureri de cap severe sau persistente, vedere încețoșată, confuzie sau convulsii
– dezvoltați dificultăți la respirație, dureri în piept, umflături la nivelul picioarelor, dureri la nivelul
picioarelor sau dureri abdominale persistente
– observați vânătăi neobișnuite pe piele sau identificați puncte rotunde ca niște înțepături de ac, în
afara locului de administrare a vaccinului
– senzație de leșin sau stare confuzională
– modificări ale ritmului bătăilor inimii
– dificultăți la respirație
– respirație șuierătoare (wheezing)
– umflare a buzelor, feței sau gâtului
– urticarie sau erupție pe piele
– greață sau vărsături
– durere de stomac.
Citește și Ce conține vaccinul Astra Zeneca și ce efecte adverse are