Primele reacții la numirea lui Angel Tîlvăr la Ministerul Apărării. Obiectivele ministrului
Premierul Nicolae Ciucă i-a urat „bun venit” în Guvern noului ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, după ce acesta a depus jurământul de învestitură. Noul ministru a ținut să-și definească principalele obiective ale mandatului.
Inițial, primul ministru a ținut să transmită un mesaj pe Facebook: „Experiența domniei sale ca președinte al delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO și cea de reprezentant în forul legislativ pentru mai multe mandate sunt argumente solide pentru preluarea portofoliului apărării”, a transmis șeful Executivului.
Imediat după ceremonia de la Palatul Cotroceni, Ciucă și-a nuanțat mesajul. „În această perioadă complicată, marcată de ameninţările şi provocările de securitate din regiunea Mării Negre, România rămâne ferm angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin, ca un contribuitor responsabil şi activ la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice”, a declarat premierul.
În ceea ce-l privește pe Marcel Ciolacu, președintele PSD și șeful Camerei Deputaților, acesta s-a mulțumit să iasă în conferința de presă alături de Tîlvar și să anunțe că a avut o discuție cu premierul, imediat după ce s-a stabilit propunerea în sânul partidului.
Obiectivele noului ministru al Apărării
Întrebat care sunt prioritățile sale după preluarea mandatului, noul demnitar a vorbit de finanțare dar și de colaborarea cu Legislativul.
„Pe lângă 2,5% din PIB, vreau să nu uităm că sunt la fel de importanți pentru noi oamenii care sunt implicați în structura de Apărare. Vom colabora cu Parlamentul și vom propune acele norme care să ușureze condițiile de viață. Relația cu președintele e una specificată clar de lege pe care eu o voi respecta și sperând într-o colaborare foarte bună pentru că este în interesul tuturor”, a spus Tîlvăr.
Cine este Angel Tîlvăr
Născut în 1962, Tîlvăr a terminat cursurile Facultății de Limbi Străine din Galați și ale Colegiului Național de Apărare.
După absolvirea facultății, Angel Tîlvăr a lucrat ca profesor de limba engleză (1985 – 2004) într-o comună limitrofă Focșaniului. După o perioadă petrecută în PD, apoi în ApR, a intrat 2004 în PSD și a fost ales senator la alegerile din acel an. Au urmat alte trei mandate de deputat, între 2008 – 2020 iar din 2020 a revenit în Senatul României.
În 2004, premierul Victor Ponta l-a nominalizat pe Tîlvăr pentru funcția de ministru al Românilor de Pretutindeni, în locul lui Adrian Anghel, respins atunci de comisiile parlamentare.
Considerat un apropiat al lui Marian Oprișan, Angel Tîlvăr a intrat în dispute cu acesta la ultimele alegeri parlamentare. Îndepărtat de conducerea PSD după pierderea funcției de președinte al Consiliului Județean Vrancea, Oprișan a convocat o ședință la partid și a decis scoaterea lui Tîlvăr de la conducerea filialei județene, unde fusese numit de Marcel Ciolacu.
Revolta lui Oprișan a fost de scurtă dutrată, Angel Tîlvăr revenind pe listele partidului și ocupând fotoliul de senator de Vrancea.
Întrebat despre faptul că tatăl său a fost șeful Serviciului de Contrainformații Vrancea din Securitatea comunistă, Angel Tîlvăr a răspuns: „Mi-aș dori să trăiesc într-o țară în care dosarele de cadre să conteze mai puțin decât munca fiecăruia. Nu am făcut niciodată un secret din ceea ce sunt și ce fac.”