Atenție: Se face recensământul WC-urilor din curte! Ce amenzi riscați
Atenție: Se face recensământul foselor septice. Românii care nu sunt racordaţi la sistemul de canalizare și au fose septice în gospodărie au avut termen-limită până pe 30 octombrie să le declare la primărie. Aceasta conform unei Hotărâri de Guvern adoptată în primăvară – HG 714/26.05.2022.
Dacă nu știați, România are cea mai scăzută rată de conectare la canalizare din UE. În România, foselor septice li se mai spune popular și „căcăstoare” sau „WC-ul din curte”.
Cei care nu au declarat fosele septice riscă sancțiuni contravenționale cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Atenție: Se face recensământul foselor septice
Fiecare primărie este obligată să întocmească un registru al foselor septice din localitate. În același timp, românii care le deţin sunt nevoiți să obţină în următoarele luni şi un aviz de la gospodărirea apelor prin care să dovedească faptul că fosa nu poluează și că aceasta este vidanjată de operatori autorizați.
Ulterior, în momentul în care în localitate va exista o reţea de canalizare, locatarii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an.
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a lansat „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare”, un program prin care familiile vulnerabile vor fi sprijinite financiar de către stat.
Ce spune HG 714/26.05.2022
Potrivit HG 714/26.05.2022, ”proprietarul spațiilor conectate la sistemul individual adecvat de epurare (n.r. inclusiv fose septice) are obligația să înscrie sistemul de epurare în registrul autorității publice locale pentru evidența unor astfel de sisteme”. Obligația întocmirii registrelor revine primăriilor.
Cei care își racordează locuința la o fosă septică nouă au obligația de a o declara în termen de 120 de zile de la conectare. Cei care aveau o fostă septică la data de 26 mai 2022, au obligația de a o declara în termen de 180 de zile. Amenzile prevăzute de Hotărârea de Guvern 714/2022 pentru cei care nu se înscriu în registru pornesc de la 5.000 de lei.
Cât costă fosele septice
Primele ajutoare pot fi deja accesate începând cu data de 1 noiembrie. Statul va deconta suma de maximum 1.900 de euro pentru racordarea la canalizare și/sau alimentare cu apă curentă a fiecărei gospodării în parte.
Acești bani nu vor ajunge direct la proprietari, ci vor fi decontaţi de AFM companiilor care vor efectua lucrările de conectare la canalizare. De precizat că nu oricine poate beneficia de finanţare. Sunt eligibile persoanele singure sau familiile modeste din punct de vedere financiar, care au media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat pe membru de familie, adică 525,50 lei.
În acest moment, pe piață, preţul unei fose septice este, în funcţie de capacitate, între 6.000 de lei (3.500 litri) şi peste 15.000 (5.000 litri) de lei cu tot cu montaj. Orientativ, o fosă de 3.500 litri poate deservi cinci sau chiar șase persoane în timp ce una de capacitatea mai mare poate fi suficientă pentru cel mult zece persoane, potrivit adevărul.ro.