Este posibil? De ce ne-ar trebui ministru al apărării civile?

Publicat: 03 nov. 2022, 00:03, de Roxana Roseti, în Internațional , ? cititori
Este posibil? De ce ne-ar trebui ministru al apărării civile?

Este posibil? De ce ne-ar trebui ministru al apărării civile? Toată lumea trebuie să știe ce să facă dacă vine o criză sau dacă vine războiul. „Apărarea civilă începe cu tine și cu mine. Ce ar trebui să facem dacă există o criză sau un război?”.

Cui îi aparține această idee și cine ar vrea un ministru al apărării civile pentru fiecare țară? 

Elisabeth Braw, expertă a American Enterprise Institute, scrie în Politico despre prim miniștrii din noul guvern al Suediei, printre care Carl-Oskar Bohlin. Acesta experimentează rolul de ministru al apărării civile și lui îi aparține ideea de mai sus, pe care a expus-o într-un interviu. Plus că a subliniat că fiecare țară a UE ar trebui să aibă un asemenea ministru, răspunzător de apărarea civilă.

Este posibil? De ce ne-ar trebui ministru al apărării civile? 

De ce ne-ar trebui un asemenea ministru? Potrivit expertei Braw, apărarea care implică societatea civilă a devenit atât de crucială încât nu poate fi adăugată doar la portofoliul unui ministru existent – și de aceea postul ministerial de pionierat al Suediei este atât de important: „Apărarea civilă înseamnă mult mai mult decât pregătirea pentru criză. Cu acest pas, Ministerul Apărării devine un minister al apărării totale, care poate evalua imaginea completă a amenințărilor și poate folosi resursele în așa fel încât să obținem cea mai bună descurajare posibilă a diferitelor amenințări. â

Și cu un ministru al apărării civile la masă, guvernul nu va uita de vulnerabilitățile unei societăți moderne și deschise precum Suedia”.

Studiu de caz Ucraina

Politico notează că, în Ucraina de astăzi, chiar dacă un număr mare de bărbați și femei sunt chemați pentru serviciul militar, civilii sunt cei care mențin funcțiile esențiale, inclusiv trenurile și electricitatea. Unii se oferă ca medici, alții au grijă de vecinii aflați acasă, în timp ce o întreagă armată de ucraineni obișnuiți postează actualizări pe rețelele de socializare în sprijinul forțelor armate.

Comparativ, alte țări europene au luxul de a lansa astfel de eforturi fără un război pe teritoriul lor. Companiile pot continua chiar și în circumstanțe neplăcute, iar cetățenii obișnuiți își pot aduce contribuția știind cum să aibă grijă de ei înșiși, precum și de prietenii și vecinii lor, pentru ca astfel guvernul să se concentreze pe sarcinile cele mai urgente.

Dar toate acestea necesită planificare și organizare condusă de guvern.

Succesul, măsurat în funcție de guvern

Kristina Syk, un expert în apărare totală la Asociația suedeză a Industriei de Securitate și Apărare, este de acord. „Din motive de coordonare, este bine că avem acum un ministru al apărării civile și că are sediul la Ministerul Apărării”, a spus ea pentru Politico. „Crearea postului arată că guvernul ia problema în serios. Dar succesul va fi măsurat în funcție de modul în care întregul guvern acționează și își asumă responsabilitatea pentru siguranța societății.”

Având în vedere climatul actual, alte țări ar face bine să urmeze rapid exemplul Suediei – și pot economisi timp deja urmărind modul în care Bohlin pune în aplicare noua sa instituție, mai notează Braw în Politico.

Vă lăsăm pe dumneavoastră să vă închipuiți ce ar însemna un asemenea ministru pentru România…Ca indiciu cităm iar din Politico: „Toate acestea necesită planificare și organizare condusă de guvern”.