Rugăciunea Lumânărilor Aprinse a credincioșilor din Prahova

Publicat: 05 nov. 2022, 14:31, de Nina Marcu, în Cultură , ? cititori
Rugăciunea Lumânărilor Aprinse a credincioșilor din Prahova
Lumanari

Nu se știe exact cine a scris-o, nici de când circulă printre credincioșii din Prahova. Cert este că s-a răspândit ca lumina și că lumea o caută pentru puterile ei. Se spune că norocoșii care intră în posesia Rugăciunii Lumânărilor Aprinse scapă de boli, de griji, de necazuri, de farmece și de blesteme, li se împlinesc cele mai grele și, aparent, nerealizabile, dorințe.

Condiții pentru leac

În bisericile pline de oameni din Prahova, șoaptele îngerilor sunt mai rar auzite, de la o vreme, decât șoaptele credincioșilor. Transmisă ca un telefon fără fir, de la om la om și de la o ureche la alta, o întrebare insistentă își face loc, tulburând slujbele preoțești: „Aveți, cumva, Rugăciunea Lumânărilor Aprinse? Ați auzit despre ea?”.

O minune mai nouă ca aceea a icoanelor sfinte pare să le vină oamenilor în ajutor: câteva versete pline de credință și de patimă mistică, adresate bunului Dumnezeu. Cine spune rugăciunea întocmai, respectând protocolul însoțitor, scapă de orice necazuri, de pericole și de boli. E ca și cum însuși Hristos se apleacă asupra celui aflat în durere, ajutându-l să iasă din ea.

Însă, ca să aibă leac, sunt câteva condiții de respectat, în care, la loc de frunte, se află legătura cu un preot. Împreună cu el, trebuie aleasă o zi în care se ține post, curățenie trupească și sufletească.

Rugăciunea Lumânărilor Aprinse se face în genunchi. Se iau 40 de lumânări – dar numai de la biserică, nu din magazine, căci, așa se spune, acelea nu au efect – pe care le aprinzi. Lumânările trebuie să ardă complet. Pentru fiecare lumânare, se zice de patru ori „Tatăl nostru”.

Deci, pentru 40 de lumânări se zice „Tatăl Nostru” de 160 de ori. Credinciosul trebuie să se apuce de operație înainte de miezul nopții, în așa fel încât să nu treacă cu rugăciunile în ziua următoare. La sfârșit, când ceara lumânărilor s-a topit, se spune Rugăciunea Lumânărilor Aprinse. Separat, și numai o singură dată.

Dacă preotul e anunțat, face și el rugăciunea în biserică, pomenește pomelnicul celui care se roagă și toate cererile și necazurile lui. După această noapte, se țin post și curățenie șapte zile. În fiecare zi se aprind câte șase lumânări și pentru fiecare lumânare aprinsă se spune de patru ori „Tatăl Nostru”.

La sfârșit, se citește Rugăciunea Lumânărilor Aprinse. Tot o singură dată. Preotul se roagă și el la biserică. După cele șapte zile, timp de șase săptămâni, miercurea și vinerea se aprinde câte o lumânare și se spune de patru ori „Tatăl Nostru”.

Apoi iarăși, o singură dată, se spune Rugăciunea Lumânărilor Aprinse. Resturile lumânărilor arse în toată această perioada se duc la biserică, unde oficiază preotul care dă ajutor. Toți cei care fac asta trebuie să aibă credință și să participe la cât mai multe Sfinte Masluri. Ritualul se poate face și fără preot, dar e mai bine să facă și el rugăciuni, căci se îndeplinește mai repede ceea ce-ți dorești.

„Precum arde lumânarea mea de repede, tot așa să-mi ajute Dumnezeu!”

Textul Rugăciunii Lumânărilor Aprinse:

Doamne, așa precum arde lumânarea mea de repede, luată din sfânta biserică, tot așa să-mi ajute Dumnezeu, Maica Precista și toți sfinții, ca să piară tot atât de repede toate făcăturile, spurcăciunile, toate relele și patimile, blestemele și lucrurile diavolești, farmecele, descântecele, meșteșugurile și uneltele diavolești de la locul unde stau, de la casa mea, din familia mea, de la cei bântuiți de patimi (băutură, cafea, tutun, curvie, jocuri de noroc, neascultare și nesupunere, înjurăturile de cele sfinte), din capul meu, din trupul meu, din sufletul meu, din familia mea.

Doamne, ajută-mă să-mi recapăt sănătatea, liniștea, sporul și prosperitatea casei, a serviciului, a locului unde lucrez, să fiu binevăzut, să am spor în casă, în vite, în păsări, să fiu ferit de accidente și de relele întâmplări, eu și casa mea, familia și colaboratorii de la muncă.

Doamne, să se depărteze vrăjmașii și să se îmblânzească, să am soartă bună de la Dumnezeu, să mi se dezlege cununiile și făcăturile, să fiu ferit de argintul viu și lucrurile vrăjitorești să nu aibă putere asupra mea. Doamne, ferește casa mea de ură și invidie, de certuri, de bătăi, de boli molipsitoare, de beții, de anturaj prost.

Doamne, ferește familia mea și sufletele noastre de toate încercările și răutățile și dă-ne, Doamne, sănătate, împliniri, realizări și viață fără de primejdii. Doamne, întărește-mă și păstrează-mi credința strămoșilor, credința creștinilor. Doamne, ocrotește pe părinții mei, pe frații mei, pe surorile mele (se spun numele lor) și dezleagă blestemele viilor și morților căzute asupra noastră.

Și luminează mintea și soarta copiilor noștri, dă-le spor la învățătură și reușită în viață. Doamne, veghează și întărește tineretul și copiii celor de-un neam și o credință cu noi. Doamne, ai grijă de toți copiii și înțelepțește și pe copiii mei. (Toate numele pentru care se roagă respectivul.)

Doamne, dă-ne pâinea cea de toate zilele și liniștea ta cea sfântă! Doamne, să se împlinească toate rugăciunile noastre! Doamne, ajută-ne! Doamne, iartă-ne! Doamne, miluiește-ne! Doamne, fie-ți milă de noi! Doamne al puterilor, fii cu noi! Amin!

Cine se roagă, e ascultat

Nu știu câte minuni săvârșește Rugăciunea Lumânărilor Aprinse, am aflat și eu de la credincioși că este citită de toți cei aflați în nevoie. Dar nici nu cred că face rău să te rogi astfel, să vorbești cu Dumnezeu și cu Maica Sa, să îți deschizi inima și să spui ce te apasă. Toate rugăciunile au fost create de cineva pentru folosul oamenilor.

Așa și cu aceasta, a lumânărilor aprinse. Poate că nu a apărut încă într-o carte tipărită, dar este o rugăciune. Toate rugăciunile, spuse sau citite, sunt până la urmă, făcătoare de minuni, căci sfântul căruia i te adresezi te ascultă.

Daca ai gânduri bune și alese, nu se poate să nu se îndeplinească. Cu sufletul urgisit pus în palmă, cu credință de mântuire în gând, oricine se roagă este primit în dreapta Tatălui Ceresc și ajutat. Nu există oameni cu adevărat răi, cum nu există nici dintre aceia în totalitate buni. Dar oricine se roagă este ascultat.

Se spune că puterile Rugăciunii Lumânărilor Aprinse sunt cu atât mai mari cu cât cel care deține rugăciunea o împarte cât mai multor oameni. Și, pe rând, suflete chinuite se liniștesc, nenorociri sunt îndepărtate, boli incurabile își găsesc leacul. Trebuie doar să crezi în Rugăciunea Lumânărilor Aprinse. Să-ți pui nădejdea că ajunge la Dumnezeu și că necazurile tale sunt ascultate, înainte de a fi prea târziu.

Să-L simți pe Atotputernicul că te-ascultă atunci când te rogi. Să crezi în grabnicul său ajutor. Cei care au scăpat de necazuri și greutăți, mulțumită acestei rugăciuni, așa spun. Și în Prahova ei sunt destui. O dăruim acum mai departe celor care cred, care speră, care o așteaptă și au nevoie de ea.

Precizare:

Cele 40 de lumânări se aleg și se ard într-o noapte, înainte de miezul nopții, ca să nu se treacă în ziua următoare. Se spune Tatăl nostru, de patru ori pentru fiecare lumânare arsă. La sfârșit, se spune Rugăciunea Lumânărilor Aprinse o singură dată. Apoi, după această noapte, se ține post și curățenie trupească șapte zile, aprinzându-se în fiecare zi câte șase lumânări, care nu au legătură cu cele 40.

Sunt încă 42 de lumânări, dar cele 40 au fost arse atunci, în prima noapte. Se spune și în aceste șapte zile Tatăl Nostru și Rugăciunea Lumânărilor Aprinse, dar cele 40, au ars deja. Acestea 42 nu au legătură cu cele 40. După cele șapte zile, se mai aprinde timp de șase săptămâni, miercurea și vinerea, câte o lumânare.

La fel se spune Tatăl nostru și Rugăciunea Lumânărilor Aprinse. Lumânările care se aprind miercurea și vinerea, ca și cele 42, nu fac parte dintre cele 40. Acelea se aprind o dată toate. Asta înseamnă că e nevoie de mai multe lumânări, ca să fie continuat ritualul aproape doua luni. Căci, spun credincioșii, numai așa are efect.