Ministrul Rafila arată că noul vaccin anti-Covid ajunge până la sfârșitul lui noiembrie
Până la sfârșitul lunii noiembrie, va ajunge vaccinul contra noilor tulpini ale coronavirusului, a anunțat ministrul Sănătății, în timp ce INSP a precizat că, în ultima săptămână, din 112 secvențieri ale Sars-Cov-2, 106 sunt cu subvarianta BA.5 Omicron.
În legătură cu vaccinul adaptat noilor tulpini Covid-19, ministrul Sănătății a declarat că ”ajunge târziu în România pentru că eu am o responsabilitate față de banii publici. Pentru că a fost un proces lung de negociere, de reducere a cantității”.
De asemenea, ministrul Sănătății s-a referit concret la situația vaccinurilor și la faptul că milioane de doze sunt expirate sau în curs de expirare.
”Noi, în acest, an trebuia să cumpărăm peste 19 milioane de doze de vaccin de Pfizer. Atunci, având deja 6 milioane de doze expirate sau în curs de exipirare, având frigiderele pline, m-am gândit că, totuşi, nişte sute de milioane de euro ar trebui să rămână pentru pacienţii din România – adulţi sau copii. Din aceste 19 milioane de doze, am vândut 7,5 milioane, am negociat cu cei de la compania producătoare şi de la Comisia Europeană să reducem cantitatea restantă de 11,2 milioane la 3 milioane. În acest moment, suntem foarte aproape să semnăm o comandă pentru 3 milioane de doze care vor ajunge în scurt timp, adică în această lună, pentru pacienţii din România. (….) Până la sfârşitul lunii”, a subliniat ministrul Rafila.
Economii de 300 milioane euro
Potrivit ministrului Sănătății, prin vânzarea a 7,5 milioane de doze de către România şi prin reducerea cantităţii vaccinurilor în urma negocierilor s-a făcut o economie de cel puţin 300 de milioane de euro în acest an.
Este foarte important faptul că ”până la sfârșitul lunii”, sosesc primele doze din vaccinul adaptat, întrucât Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat, marți că, între 31 octombrie – 6 noiembrie, din 112 secvențieri ale Sars-Cov-2, 106 au fost cu subvarianta BA.5 Omicron.
Până în prezent, la 3.136 de cazuri a fost detectată subvarianta BA.5 (33%).