Transfuzii cu sânge creat în laborator. Premieră mondială!

Publicat: 09 nov. 2022, 11:31, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Transfuzii cu sânge creat în laborator. Premieră mondială!
Sursa foto: Pixabay.com

Cercetătorii englezi au lansat recent un test clinic revoluționar în cadrul căruia participanții au fost transfuzați cu celule roșii cultivate în laborator. 

Într-un centru de cercetare clinică din Cambridge (Regatul Unit), doi voluntari au primit o transfuzie revoluționară. Ea nu constă în globule roșii de la un donator, ci de hematii cultivate în laborator, transmite Futura Sante.

Este o premieră mondială realizată în cadrul testului clinic Restore, care încearcă să verifice siguranța și durata de viață a celulelor roșii sintetice. Este vorba de un prim pas spre un obiectiv mai ambițios: transfuzia de sânge creat în laborator pentru pacienți afectați de boli sanguine sau persoane cu grupă rară, două categorii pentru care găsirea unei pungi de sânge compatibil poate fi o problemă majoră.

Sperăm că celulele roșii cultivate de noi în laborator vor trăi mai mult timp comparativ cu cele de la donatori de sânge. Dacă testul nostru – primul de acest gen la nivel mondial – este un succes, aceasta va însemna că pacienții care fac periodic transfuzii de sânge vor avea nevoie de ele mai rar, transformându-le inclusiv tratamentul, explică principalul autor al testului Restore, profesorul Cedric Ghevaert de la Universitatea Cambridge.

Primele transfuzii cu globule cultivate în laborator

Globulele roșii au fost cultivate în laborator pornind de la sânge furnizat de donatori voluntari. Pornind de la acesta, cercetătorii au izolat celule sușe hematopoietice, care sunt capabile să se diferențieze în toate celulele ce compun sângele, dintre care celulele roșii. Celulele sușe se găsesc în cantitate mare în măduva osoasă, dar o mică fracție circulă în sânge. Cercetătorii au decis să folosească mai degrabă celule sușe din sânge. În condiții speciale de cultură, celulele sușe se divid și se diferențiază până la formarea de celule roșii. Toate celulele roșii obținute sunt proaspete, comparativ cu cele prezente în pungile de sânge (o celulă roșie trăiește circa 120 de zile).

La final, doi voluntari  – în orb – , adică ei nu știu că li s-au injectat globule roșii de cultură, au primit o mini-transfuzie de 5 – 10 mililitri din aceste globule roșii.

Până acum, starea lor de sănătate este bună și nu se observă semne care să îngrijoreze.

Apoi, aproximativ zece voluntari vor primi două mini-transfurzii identice, la intervale de patru luni pentru a estima durata de viață a celulelor roșii de sinteză.

Dar drumul este lung până când celulele roșii sintetice își vor găsi locul în spitale, mai ales pentru persoanele afectate de boli ale sângelui – anemie falciformă, de exemplu – sau pentru transfuzii destinate celor cu grupă sanguină rară.