Aniversare a Zilei Armistițiului din 1918 și a centenarului decorării Galațiului, Iașiului și Giurgiului, cu Croix de Guerre
Ambasada Franței la București organizează în această perioadă o serie de ceremonii prin care este aniversată „Ziua Armistițiului”, în amintirea zilei de 11 noiembrie 1918 când a fost semnat armistițiul prin care Germania și-a recunoscut înfrângerea și astfel a fost încheiat Primul Război Mondial, dar și de aniversarea centenarului acordării decoraţiei „Croix de Guerre” oraşelor Galaţi, Giurgiu şi Iaşi.
Ambasadoarea Franței la București, Laurence Auer s-a deplasat la Galați pentru a respecta și în acest an tradiția sărbătoririi „Zilei Armistițiului”, alături de reprezentanții administrației locale și militarilor din Garnizoana Galați, la „Careul Militar Francez” din Cimitirul „Eternitatea” în care se află mormintele a 62 de militari francezi care au murit la Galați în timpul Primului Război Mondial.
La această ceremonie au participat alături de ambasadoarea Laurence Auer și a un detașament de militari francezi dislocați la Baza Militară NATO de la Cincu.
Au fost prezente și oficialități locale, veterani, rezerviști, elevi. Au fost intonate imnurile celor două state și au fost depuse coroane de flori, ceremonialul militar încheindu-se cu defilarea Gărzii de Onoare.
„Careul Militar Francez” de la Galați
Parcela militară franceză din Cimitirul „Eternitatea”, a fost amenajată în 1920 și grupează mormintele a 62 de militari francezi, cu 53 de cruci latine și 9 stele musulmane, la mormintele unor militari de origine algeriană.
În timpul Primului Război Mondial, la Galați a funcționat o Misiune medicală franceză care, în condițiile în care Bucureștiul era ocupat, a îngrijit peste 50.000 de răniți.
Mulți dintre militarii francezi au murit și în anii de după încheierea războiului, în 1919 și 1920, când trupele franceze au rămas în zonă pentru a sprijini armata română în apărarea Basarabiei și pentru a împiedica Rusia să își atribuie de facto teritoriul Basarabiei în condițiile în care în primăvara anului 1918 populația Basarabiei votase pentru unirea cu România.
În Primul Război Mondial, în peste 100 de localităţi din România au căzut la datorie 601 militari şi civili francezi, aproximativ jumătate dintre aceștia fiind din colonii.
Astfel, 120 de francezi au fost înhumaţi la Cimitirul „Bellu Militar”, 223 la Slobozia, 62 la Galați, tot 62 și la Alexandria, 52 la Constanţa, 38 la Chişinău, 26 la Iaşi, 27 la Timişoara şi 9 militari au fost înhumați în Cimitirul Turcesc din Ghencea.
Centenarul decorării orașelor Galați, Iași și Giurgiu cu distincția „Croix de Guerre”
Ambasada Franţei în România organizează în aceste zile și ceremonii speciale de aniversare a decorării orașelor Galați, Iași și Giurgiu, cu înalta disctincție a statului francez „Croix de Guerrre” înființată în urmă cu o sută de ani pentru a fi acordată unor militari, unități militare sau locuitorilor unor localități care s-au remarcat prin curajul și eroismul lor în luptele din Primul Război Mondial.
La ceremonia de la „Careul Francez” a fost marcat și centenarul decorării Galațiului cu „Croix de Guerre” pentru curajul celor 3.000 de militari, polițiști, pompieri și simpli locuitori ai orașului care în ianuarie 1918 au apărat Galațiul care era atacat de 12.000 de militari ruși care au părăsit frontul din Moldova și se retrăgeau în Rusia.
Pe 10 noiembrie, o ceremonie similară va fi organizată la Giurgiu, la „Mausoleul Eroilor” în prezenţa ambasadoarei Laurence Auer şi a unui detaşament de militari francezi. Comemorarea va aduce un omagiu soldaţilor francezi căzuţi la datorie în România şi va evoca actele de curaj ale camarazilor de arme români.
Sfârșitul Primului Război Mondial
Armistiţiul care a pus capăt Primului Război Mondial va fi comemorat şi la Bucureşti, pe 12 noiembrie, la Cimitirul „Bellu” şi Cimitirul Militar „Pro Patria”. Ambasadoarea Franţei, Laurence Auer, ambasadorul Germaniei, Peer Gebauer, şi ambasadorul Bulgariei, Radko Todorov Vlaykov, vor participa la o ceremonie comună a celor trei ţări. care va aduce omagiu militarilor francezi, germani şi bulgari căzuţi la datorie, dar şi tuturor civililor, victime ale violenţei Marelui Război.
La Iaşi, ceremonia de comemorare a Armistiţiului de la 1918, care va marca şi centenarul acordării distincţiei „Croix de guerre” acestui oraş, va avea loc pe 14 noiembrie, la careul militar francez din Cimitirul „Eternitatea”, cu participarea Ambasadoarei Franţei în România, Laurence Auer, şi a unui detaşament de militari francezi.
Pe 17 noiembrie, la Constanţa, Armistiţiul din Primul Mare Război Mondial va fi comemorat în cadrul unei ceremonii speciale care va avea loc la „Careul Militar Francez” din Cimitirul „Central”. La eveniment vor participa reprezentanţi ai Ambasadei Franţei şi un detaşament de militari francezi.
Galațiul, decorat cu „Croix de Guerre”
Orașul Galați a fost decorat cu distincția „Croix de Guerre” a Franței, dar și cu „Crucea de Război” a Italiei, pentru eroismul celor 3.000 de militari români, dar și pompieri, polițiști sau simpli gălățeni, care în ianuarie 1918 au apărat orașul care era atacat de 12.000 de militari ruși din Armata a 6-a Rusă care la cererea puterii bolșevice instaurate la Moscova după „Marea Revoluție din Octombrie” au părăsit frontul din Moldova și se retrăgeau în Rusia.
Pe 21 octombrie 1922, sosea la Galați chiar șeful Misiunii Militare franceze la București, generalul Henry Berthelot, pentru a conferi municipalității distincția „Croix de la Guerre”.
Un fluturaș împărțit în oraș îi îndemna pe gălățeni să participe la întâmpinarea oaspetelui francez: „Cetăţeni, Sâmbătă 21 Octombrie orele 9, Generalul Berthelot, distinsul reprezentant al Republicei Franceze soseşte în oraşul nostru pentru a-l decora cu Crucea de Război Franceză”.
Gălăţenii erau rugaţi să împodobească oraşul în culorile franceze şi să iasă cu flori.
La ceremonia de la Palatul Administrativ, în prezența oficialităților locale, generalul Berthelot a conferit „La Croix de la Guerre” adjunctului primarului, Teodor Thenea. Au urmat un Te Deum la Catedrala Episcopală, onoruri militare, și o defilare.
Despre Armistiţiul de la 11 noiembrie 1918
Ziua de 11 noiembrie 1918, sfârşitul Primului Război Mondial, este sărbătorită în Franţa sub numele de „Armistice”.
Primul armistițiu de la Compiègne, în franceză „Armistice de Rethondes”, a fost încheiat la 11 noiembrie 1918 între Imperiul German şi cele două puteri occidentale, Franţa şi Marea Britanie.
În prezent, Armistiţiul este în continuare comemorat la 11 noiembrie, accentul fiind pus însă pe menținerea păcii, prietenia între popoare și cinstirea memoriei eroilor. Din 2006, ziua de 11 noiembrie este, de asemenea, consacrată, omagierii tuturor celor care s-au jertfit pentru Franța.