Ce se poate întâmpla cu Delta Dunării
Delta Dunării s-a format de-a lungul a 10.000 de ani, fiind considerată cel mai tânăr pământ românesc. Este cea mai bine conservată deltă din Europa, iar din anul 1990 este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind considerată Rezervație a Biosferei. Dar acest statut poate fi pierdut! Ce se poate întâmpla cu Delta Dunării?
Delta Dunării îşi va pierde statutul de Rezervaţie a Biosferei, dacă schimbările climatice se vor menţine. Afirmația îi aparține Vioricăi Bîscă, directoarea executivă a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării încearcă să mențină un nivel optim al apei în Rezervaţie. Acum, peste 50% din suprafaţa Rezervaţiei nu are acest nivel.
Ce se poate întâmpla cu Delta Dunării
Cu alte cuvinte, nu doar că nu vom mai avea o Rezervaţie a Biosferei, pentru că locul are statut de ‘rezervaţie’ pentru speciile pe care le adăposteşte şi de ‘biosferă’, categoric, pentru că există locuitori, dar practic Delta îşi pierde statutul. Nu ştiu dacă cineva îşi doreşte lucrul acesta şi de aceea eforturile ARBDD sunt în sensul de a păstra procentul foarte mare de apă şi vegetaţie”, a declarat directoarea executivă a ARBDD.
Speciile de floră și faună din Delta Dunării nu au cum să supraviețuiască
De asemenea, Viorica Bîscă a mai amintit că, fără suficientă apă, speciile de floră şi faună din Deltă nu au cum să supravieţuiască. De aceea, sunt necesare lucrări de curățare.
Viorica Bîscă a amintit că fără apă speciile de floră și faună din Deltă nu au cum să supraviețuiască și a subliniat necesitatea lucrărilor de decolmatare, chiar dacă acestea sunt foarte costisitoare și trebuie făcute periodic, relatează Agerpres.
Delta are o biodiversitate uimitoare, aproape 5 500 de specii, dintre care 1839 de plante. Vegetația Deltei Dunării este preponderent specifică zonelor umede, 78% fiind reprezentată de stuf, rogoz, papură, pipirig, salcie pitică.
În Delta Dunării: Cea mai întinsă zonă compactă de stuf din lume!
Este important de menționat faptul că, în Deltă se găsește cea mai întinsă zonă compactă de stuf din lume, având o suprafață de 1 750 km². Pe grindurile fluviale speciile cele mai întâlnite sunt arbori și arbuști, plopul alb, plopul negru, cătină, tufe de mure, etc.
Pe marginea canalelor putem întâlni o varietate de nuferi, albi sau galbeni, care sunt spectaculoși în perioada de înflorire, între lunile iunie și septembrie. Tot în arealul rezervației se găsesc și două plante carnivore, aldrovanda și otrățelul de baltă.
Ar fi păcat ca toate acestea și multe altele specifice Deltei Dunării să se piardă.