Industria HoReCa, la pământ: Se vor pierde 100.000 de locuri de muncă până la sfârșitul anului

Publicat: 10 nov. 2020, 09:22, de Mădălina Bălăceanu, în ECONOMIE , ? cititori
Industria HoReCa, la pământ: Se vor pierde 100.000 de locuri de muncă până la sfârșitul anului
restaurant

Pandemia de coronavirus a pus la pământ domeniul HoReCa. Conform reprezentanților sectorului, până la sfârșitul anului 2020, un număr de aproximativ 100.000 de locuri de muncă, adică aproximativ jumătate din total, vor fi pierdute din cauza restricțiilor impuse de autorități acestui domeniu.

Purtătorul de cuvânt al Alianței pentru Turism (ApT), Dragoș Anastasiu, a estimat că în domeniu s-au pierdut deja mai mult de jumătate din numărul locurilor de muncă existente înainte de impunerea restricțiilor.

„Ne-am pus şi noi această întrebare (a numărului locurilor de muncă pierdute în HoReCa de la debutul restricţiilor, n.r.), am cerut acum o săptămână la Guvern această statistică şi nu am primit-o. De asta mă abţin să vă dau cifre, ceea ce pot să spun însă este că din aşteptările noastre cifrele sunt considerabile.

Plus că s-a terminat şi sezonul, erau multe hoteluri sezoniere care-şi prelungeau activitatea peste iarnă şi nu mai fac acest lucru acum. Deci mi-e teamă că din cei aproape 200.000 de oameni pe care îi avem angajaţi în mod direct şi alţii angajaţi în activităţi conexe, de evenimente şi altele, eu cred că în contextul măsurilor actuale şi a ajutorului actual, aşa cum industria a scăzut cu 65%, cel puţin aşa va scădea şi numărul de angajaţi”, a declarat Dragoş Anastasiu, conform Agerpres.

Anastasiu: Din păcate suntem în ţara în care nu ne bazăm pe cifre care vin rapid, ele vin târziu

Întrebat dacă acest calcul indică peste 100.000 de locuri de muncă pierdute, Dragoș Anastasiu a confirmat cifra:

„Aşa pare. Dacă o industrie scade într-un an de zile cu să zicem 65%, la hoteluri chiar cu mai mult, la restaurante ceva mai puţin, atunci din ce să plăteşti oamenii? Nu ştiu din ce. Măsurile care au venit – şomajul tehnic, sprijinul de 41,5%, acestea au ajutat pentru menţinerea locurilor de muncă, dar acum? Când şi-a pierdut lumea speranţa?

Când până în aprilie anul viitor este pierdere de speranţă totală? Sunt şase luni! Ce faci? Mi-e teamă că vom vedea… vom fi şi văzut în ultimele două săptămâni o accelerare a şomajului. Acestea sunt deducţii logice. Din păcate suntem în ţara în care nu ne bazăm pe cifre care vin rapid, ele vin târziu”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Alianţei pentru Turism.

40% dintre angajații din HoReCa vor fi concediați

La rândul său, preşedintele FIHR, Călin Ile, a confirmat că patronatele din HoReCA se aşteaptă să piardă peste 100.000 de angajaţi în anul curent în urma restricţiilor impuse în contextul pandemiei.

„Nu avem cifre exacte, din păcate am făcut o solicitare la Ministerul Muncii dar nu ni s-a răspuns încă. Eu mă bazez pe un chestionar pe care l-am făcut în rândul membrilor şi care spuneau că până la finalul anului 40% din angajaţi vor fi concediaţi dacă statul nu vine cu un ajutor de stat consistent, ceea ce nu s-a întâmplat. Dacă vorbim de 40% din cei 200.000 de angajaţi direcţi din industrie, deja vorbim de 80.000 de oameni. Deci acestea ar fi estimările bazate pe un chestionar făcut de noi cu Cushman&Wakefield, undeva în august”, a declarat Ile.