A dormi mai puțin de șapte ore poate mări riscul de Alzheimer
Persoanele care dorm mai puțin de șapte ore pe noapte ar putea avea un risc mai mare de Alzheimer. Sunt invocați mulți factori care ar favoriza dezvoltarea acestei boli, iar somnul este unul dintre ei.
Datele epidemiologice și experimentale disponibile până acum sugerează că tulburările de somn contribuie la mărirea riscului de maladia Alzheimer, a declarat cercetătorul principal Laura Stankeviciute din cadrul Fundacion Pasqual Maragall din Barcelona.
Acest nou studiu întărește ipoteza potrivit căreia perturbarea somnului ar putea reprezenta un factor de risc pentru maladia Alzheimer, a adăugat aceasta.
Analiza lichidului cefalorahidian de la 332 de participanți a relevat că persoanele care dormeau mai puțin de 7 ore aveau un nivel mai ridicat de proteine tau, care au un rol cheie în transportul de nutrienți la creier. Și potrivit cercetătorilor, excesul de proteine tau măresc riscul de maladia Alzheimer.
Pentru reducerea numărului cazurilor, cercetătoarea Laura Stankeviciute a cerut inițierea de noi cercetări privind modalitățile de îmbunătățire a somnului.
În plus, cercetătorii au arătat că a dormi noaptea cinci ore sau mai puțin poate mări riscul de a dezvolta mai mult boli cronice, cum ar fi: afecțiuni cardiace, depresie, cancer sau diabet. Medicii ne recomandă să dormim 7 – 8 ore pe noapte.