Metoda ciudată prin care un bărbat din Fălticeni a ales și-a pus capăt zilelor
Metoda ciudată prin care și-a pus capăt zilelor un bărbat din Fălticeni. Florin Vasile Mangher avea 53 de ani și locuia într-un bloc din municipiul Fălticeni al județului Suceava. În după-amiaza zilei de joi, 10 noiembrie, vecinii au zărit un bilet în ușa apartamentului său prin care erau rugați să sune la 112.
În interiorul locuinței a fost găsit și un bilet de adio scris sub forma unei declarații, prin care bărbatul și-a explicat gestul.
„Declar că m-am sinucis pentru că sunt bătrân, bolnav, singur și sărac”, se arată în bilet.
Mesajul este încheiat într-o manieră oarecum cinică: „Cu respect și cele mai bune urări de bine pentru toată lumea”.
Cum poți beneficia gratuit de consiliere psihologică
Sunt două motive pentru care românii nu vor să meargă la psiholog. Pe de o parte, se tem de stigmatizare și, pe de altă parte, invocă lipsa resurselor financiare, știut fiind faptul că o ședință de consiliere pshologică poate să coste și 500 de lei.
Psihologii sunt furnizori de servicii medicale conexe, ceea ce înseamnă că nu pot încheia în mod direct contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, însă pot obține banii de la stat pentru serviciile prestate dacă încheie parteneriate cu medicii specialiști aflați în contract cu CAS.
Persoanele care suferă de afecțiuni precum depresie, anxietate, tulburare bipolară, alcoolism, schizofrenie etc pot beneficia de ședințe gratuite de psihoterapie în baza scrisorii medicale eliberate de psihiatru, neurolog, oncolog, diabetolog, hematolog, nefrolog, cardiolog, pneumolog.
Ca să poată obține banii de la stat pentru serviciile de consiliere sau psihoterapie, psihologul trebuie să aibă una dintre următoarele specializări: psihologie clinică, consiliere psihologică sau psihoterapie.