Lacul Lebedelor premieră spectaculoasă la Opera Națională. Prețul biletelor
Lacul Lebedelor premieră spectaculoasă la Opera Națională: Opera Naţională Bucureşti prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 18,30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Prețul biletelor și alte detalii despre spectacol, în cele ce urmează.
Adaptarea şi punerea în scenă este realizată de Oleg Danovski Jr., scenograf costume – Viorica Petrovici, scenograf decoruri – Adrian Damian, informează Opera Națională din București, într-un comunicat.
Conducerea muzicală aparţine lui Iurie Florea.
Lacul Lebedelor premieră spectaculoasă la Opera Națională
Următoarele reprezentaţii vor avea loc în 20 şi 30 noiembrie, ora 18,30.
Biletele se pot cumpăra pe http://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.
Titlu de referinţă în istoria baletului, „Lacul lebedelor” a avut premiera mondială pe 20 februarie 1877, la ruși, unde nu a fost bine primit! Abia în 15 ianuarie 1895, cu o nouă coregrafie realizată de Marius Petipa şi Lev Ivanov a avut un succes enorm la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.
âLegenda despre prințese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinț, se poate întâlni în basmele mai multor popoare.
La Moscova – pentru prima dată Lacul Lebedelor
Libretul baletului este unul dintre cele mai cunoscute și a fost pus în scenă pentru prima dată în 1877 în Moscova la renumitul Teatru Bolșoi, coregraf fiind Julius Reisinger, având ca sursă de inspirație o veche legendă rusă (după alții, o legendă germană, dacă judecăm după numele personajelor principale: Siegfried, Odette – Odillia, Rotbart ș.a.) și a corespuns pretențiiilor compozitorului rus. Paradoxal nu a fost primit foarte bine pe moment. Totuși, în 15 ianuarie 1895, cu o nouă coregrafie realizată de Marius Petipa și Lev Ivanov a avut un succes enorm la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.
Marius Petipa s-a ocupat de primul și al treilea act (de la castel), iar Lev Ivanov de al doilea și ultimul act (actele de la lac). Între timp, textul a fost de mai multe ori transcris și modificat, astfel că unele versiuni au un final diferit față de cel original.