Se decide noul salariu minim pe economie, majorarea propusă este considerabilă
Nivelul noului salariu minim pe economie, aplicabil din ianuarie 2023, este supus miercuri unei dezbateri la care vor participa principalii actori implicați: patronatele, sindicatele, guvernanții și reprezentanții Băncii Naționale a României. Decizia este importantă și pentru românii care câștigă mai mult: în funcție de acest indicator se calculează mulți factori, cum ar fi punctul de amendă.
Întâlnirea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social are loc miercuri, la Guvern, și va fi condusă de primul ministru Nicolae Ciucă. .
La ea participă preşedinţii confederaţiilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, reprezentanţi ai Guvernului, din fiecare minister, reprezentantul Băncii Naţionale a României, preşedintele Consiliului Economic şi Social şi alţi membrii conveniţi cu partenerii sociali.
Noul nivel al salariului minim
În urmă cu o lună, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD anunța că salariul minim pe economie se va majora începând cu data de 1 ianuarie 2023.
„Am hotărât, foarte clar, că mărim salariul minim pe economie la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie. Va fi 3.000 de lei salariul minim pe economie”, a declarat, la România TV, Marcel Ciolacu.
În prezent salariul minim brut este de 2550 de lei, ceea ce înseamnă că salariatul încasează la sfârșitul lunii 1.524 lei.
În România există 1,5 milioane de angajaţi plătiţi la nivelul minim dintr-un total de 5 milioane de salariaţi.
Conform Ziarului Financiar, România are o pondere aproape dublă (de circa 30%) a salariaţilor plătiţi la nivelul minim prin comparaţie cu restul statelor europene.
În Europa, 17% dintre angajaţi sunt plătiţi sub sau la nivelul salariului minim, arată un raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii.
În Germania, ţară care a introdus salariul minim abia din 2015, 10% din totalul angajaţilor câştigă salariul minim pe economie.
Cum afectează decizia toți românii
Salariul minim pe economie nu este important doar pnetru cei care sunt plătiți la acest nivel. Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie.
Pot exista și excepții: pentru 2022 valoarea punctului de amendă a fost îngheţată la 145 de lei pentru sancţiunile rutiere și nu a crescut. Astfel, punctul de amendă nu a urcat la 255 lei la începutul anului, după creşterea salariului minim din ianuarie la 2.550 de lei de la 2.300 de lei.