Cum au ajuns ciobanii din Vaslui să caute disperați porumb în Ucraina și Republica Moldova
Ciobanii din Vaslui au ajuns să caute cu disperare porumb în Ucraina și Republica Moldova ca să nu le moară animalele de foame, într-un an în care seceta a calamitat în mare parte culturile din zona Modovei. La acest moment, cu rezervele pe care le mai au, oierii speră să poată să se descurce până undeva la Crăciun, după care neapărat trebuie să facă rost de hrană pentru animale.
Pentru a ieși din impas, ciobanii au început să prospecteze piața la vecinii din jur, la ucraineni și la moldovenii de peste Prut, unde prețurile sunt mai mici, comparativ cu cele din România. Până la urmă, salvarea pare să vină de la ucraineni, cu care au și fost demarate discuțiile în acest sens.
Prețurile sunt mai mici și la moldoveni, numai că la ei cerealele sunt greu de găsit, deoarece a fost secetă, iar, în plus, este dificil de comunicat cu ei, în mare parte, fără un translator de limba rusă.
‘’Colegii mei s-au dus în Ucraina să discute, prețurile sunt un pic mai mici, porumbul – 150 de dolari/tonă (spre comparație, la noi porumbul se vinde cu 1,5 – 2 lei/kg), grâul – 170 de dolari/tonă, orzul 160 dolari/tonă, vrem și soia și ovăz, ce trebuie la animale’’, a declarat pentru Puterea Ion Agafiței, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Ovis Mold Vaslui.
Chiar și așa lucrurile nu sunt deloc simple, pentru că transportul costă undeva la 500 de euro pe camion, la care se adaugă bani pentru șoferi, dacă stau mai mult în vamă, mai trebuie și spații de depozitare, dar pentru moment altă soluție nu există.
Fermierii din Vaslui au apelat deja la o firmă de comerț care se va ocupa de actele necesare și de ducerea la bun sfârșit a operațiunii. În total, se are în vedere achiziționarea unei cantități de circa 2.000 de tone la nivel de Moldova.
‘’Sperăm să reușim, pentru că la Vaslui, dar și la Iași și Botoșani nu s-a făcut deloc porumb, este foarte scump și foarte puțin. Până la Crăciun avem cu ce să ținem animalele, dar după aceea o să le băgăm în stabulație și trebuie să le dăm și un pic de tain, altfel le omorâm’’, a mai spus Agafiței.
Fermierii membri în Asociația Crescătorilor de Ovis Mold Vaslui au împreună efective de circa 400.000 de capete.